maandag 24 september 2007

Rhône

De noordelijke Rhône
Is bergachtig (tussen Cévennes en Vercors), met smalle valleien, een granietbodem en een gematigd continentaal klimaat. De wijnstokken zitten bij elkaar gepropt op weinig plaats. Ze haken zich vast aan steile hellingen waar onvermijdelijk manueel moet worden gewerkt. Meestal worden de planten individueel opgebonden. Elke wijnstok heeft zijn staak. De wijnbouwer is hier ook metselaar, omdat hij met terrassen werkt en vaak na een omweer muurtjes moet herstellen, grond opvullen, enz. Vanwege het bijzonder onregelmatige reliëf dat terrasbouw noodzakelijk maakt kan hier nauwelijks worden gemechaniseerd. Alleen wijnen van hoge kwaliteit maken een dergelijk afmattend werk rendabel. Eén soort druiven is hier vaak de regel. Overigens is dat voor rode wijn Syrah. Bij de witte een iets ruimer pallet: Viognier, Roussanne en Marsanne.

De zuidelijke Rhône
Bestaat voornamelijk uit vlakten en heuvels met enkele zones met lager bergen, zoals Côtes de Ventoux. De bodems bestaan van origine hoofdzakelijk uit kalksteen maar zijn bedekt met een alluviale laag van vooral keien, klei en zand. Hier in het zuiden wordt veel minder wit geproduceerd en de rode neemt het leeuwendeel voor zijn rekening. Er worden allerhande druivenrassen verbouwd. De basisdruif voor de rode is de Grenache, aangevuld met Cinsault, Mourvèdre, Syrah, Carignan en nog wel een paar. Bij de witte overheersen Grenache Blanc, Clairette en Bourboulenc. We voegen er best aan toe dat de wijn uit het zuiden zelden geschikt is om te rijpen, terwijl de productie uit het noorden een indrukwekkend bewaarpotentieel vertoont, wat zonder enige twijfel sterk heeft bijgedragen en nog bijdraagt tot hun reputatie.
Het klimaat
Tussen de zowat dertig appellations in de Côtes du Rhône zitten wel wat terroirs die gelijkenissen vertonen, vanwege de nabijheid van de stroom, maar over het algemeen is hier amper sprake van eenheid, gezien de uitgestrektheid van het gebied (van noord naar zuid 200km). In het noorden heerst een gematigd continentaal klimaat, terwijl het zuiden doorgaans van een mediterraan weertype geniet. Dat verklaart ook waarom de wijnen van bepaalde oogstjaren nogal kunnen verschillen, afhankelijk van hun herkomst. De enige gemeenschappelijke noemer voor heel het productiegebied is de mistral. De noordenwind wint behoorlijk aan snelheid op het ogenblik dat hij het Rhônedal binnendringt. Hij kan een snelheid halen van 80km/u en zorgt in de hele vallei en tot bijna tegen de Middellandse zee voor verkoeling en droogte. Zijn invloed op de druiven is dan ook dubbel: tegelijk weldadig én nefast. Hij blaast ze droog en draagt bij tot de concentratie maar als hij te hard tekeer gaat kan hij een ernstige hypotheek leggen op de rijping. Over het algemeen is Côtes du Rhône afkomstig van verschillende bodems en ook het (micro)klimaat kan sterk verschillen. De bewaarwijnen zijn rijk, vol en bevatten behoorlijk wat tannine. De overige rode wijn is licht en pittig met veel fruit; de witte wijn en de rosé zijn evenwichtig en rond.
De druiven van de noordelijke Rhône
De Syrah is de typische druif van de noordelijke Côtes du Rhône. Ze ligt aan de oorsprong van fabelachtige wijnen als Hermitage, Crozes – Hermitage, Côte Rôtie, Cornas en Saint – Joseph: vlezige rode met veel tannines en een groot aromatisch potentieel. Volgens de legende zou de Syrah de druif geweest zijn van de wijn op de bruiloft van Kanaän… en in de naam is duidelijk “Syrië” te horen, het land van herkomst van deze soort. De twijgen van de Syrah groeien lang uit, waardoor ze kwetsbaar zijn voor de vaak gewelddadige Mistral. De takken van de Syrah moeten dan ook opgebonden worden. Zoals de Syrah bij de rode wijn, staat de Viognier borg voor uitzonderlijke witte wijnen van hoge kwaliteit. De druif raakte in de loop van de 20e eeuw wat in onbruik maar herovert de voorbije jaren weer de hellingen vanwaar ze afkomstig is. Op de terroir van Condrieu komt de druif tot de grootste expressie. Ze geeft een grote en originele witte wijn die gekenmerkt wordt door viooltjes en abrikoosaroma’s.
De druiven van de zuidelijke Rhône
Diversiteit troef in het zuiden. Er zijn niet minder dan 30 druivensoorten toegestaan, waarvan zowat de helft inheems en sommige bepaald zeldzaam zijn. De meest voorkomende zijn dezelfde als in de aangrenzende wijngaarden van de midi: Provence, Languedoc en Roussillon. De diversiteit van de soorten en hun assemblage vormen dé grote troef van deze streek. Het podium inzake assemblage in de zuidelijke Côtes du Rhône wordt ingenomen door het trio Grenache, Syrah en Mourvédre
De Grenache is een krachtige druif die goed tegen de droogte kan en op droge hellingen ook de beste resultaten geeft. De wijn van de Grenache is doorgaans sterk en vol, met een rijke structuur en een goed aroma.
De Syrah is en vroege druif die daardoor wel eens te rijp durft te worden. Ze wordt op lage temperatuur verwerkt en geeft donkere wijnen met veel parfums en een goede tanninestructuur. Het zijn veelal kwaliteitswijnen die aardig goed bewaren.
De Mourvèdre daarentegen is een late druif die het beste gedijt op goed gelegen keienterrassen die snel opwarmen. Ook deze druif levert kleur, alcoholstructuur, tannines en aroma’s op. De wijnen zijn in het begin vaak ruw, zodat ze best wat kunnen verouderen alvorens te worden gedronken.
De noordelijke appellations
De noordelijke Rhône telt 8 appellations die het niet zozeer moeten hebben van hun volume (5% van de Rhône – AOC’s) dan wel van hun kwaliteit. Naast de grote Cru’s, wordt hier nog een klein beetje Côtes du Rhône en landwijn (vin de pays) geproduceerd.
Condrieu
Deze terroir werd eertijds in de streek de “ Côte Chérie” genoemd. Hij vindt zich op de rechteroever van de Rhône. De appellation is snel gegroeid: op 15 jaar van 15 naar 90ha. Dat heeft voor gevolg dat veel wijnstokken hier nog jong zijn en pas over enkele jaren hun werkelijk potentieel zullen bewijzen. De Condrieu is een typische en delicate wijn met een boeket van viooltjes, abrikoos of acacia, die bij voorkeur jong gedronken wordt.
Château Grillet
Deze appellation is het monopolie van het Château Grillet, dat iets meer dan 3ha telt. Château Grillet wordt beschouwd als een super – Condrieu, gemaakt van Viognier. We zullen er maar meteen bij zeggen dat hij, vanwege zijn afschrikwekkende prijs, voorbehouden is voor de happy few.
Saint Péray
Saint Péray produceert enkel witte wijnen. De meeste daarvan, 70% van het volume, zijn sprankelend en in hun soort, Champagne inbegrepen, de schuimwijnen met de meeste body van het hele land.
Côte Rôtie
Deze appellation bevindt zich in het uiterste noorden van het wijngebied. Ze bestaat voornamelijk uit steile, stenige hellingen die vaak onderverdeeld zijn in door muurtjes van elkaar afgescheiden terrassen. Er worden uitstekende wijnen vervaardigd die 5 tot 10 jaar rust verdienen en soms wel 20 tot 30 jaar oud kunnen worden. Een Côte Rôtie is weelderig als de beste Châteauneuf – du – Pape maar gedistingeerder. Hij heeft een intense neus van zwart fruit en specerijen. We maken een onderscheid tussen Côte Brune en Côte Blonde maar de productie wordt doorgaans geassembleerd, omwille van het complementaire karakter.
Hermitage
Wordt soms ook “Ermitage” geschreven want de wijngaard is genoemd naar een kluizenaarswoning, waar een ridder zich na de kruisvaarten als heremiet teruggetrokken heeft, om boete te doen. De rode wijn (80% van de productie) wordt bereid op basis van Syrah. Het is een wijn die traag rijpt en 30 jaar kan wachten, waardoor hij een grote rijkdom verkrijgt en een schitterende zachtheid. Hij vertoont krachtige tannines die de mond langdurig parfumeren met aroma’s van frambozen en specerijen. De witte wijn, op basis van goede Roussanne en vooral productieve Marsanne, is droog, krachtig maar fijn, met een vleugje hooi. Hij wordt best jong gedronken maar in de beste oogstjaren kan hij toch meer dan 10 jaar in de kelder verbeteren.
Crozes – Hermitage
Crozes – Hermitage omsluit de hele wijngaard van de Hermitage en is ook acht keer zo groot. De bodems zijn er heel gevarieerd en leveren een minder donkere wijn op dan bij de gelijknamige buur. Deze lichter gekleurde wijn bewaart ook minder lang. Wit is er goed voor 10% van de productie. Ook hier worden Roussanne en Marsanne gebruikt maar het resultaat is minder krachtig, minder gedistingeerd en minder geparfumeerd dan in de appellation Hermitage
Saint Joseph
Dit is de op een na (Crozes – Hermitage) grootste appellation van de noordelijke’ Côtes du Rhônes. De productie is er overwegend rood, uiteraard op basis van Syrah. Die levert krachtige en donkere wijnen op die slechts na enkele jaren volop tot ontwikkeling komen, op het ogenblik dat ze evolueren naar toetsen van zoethout en gedroogde vruchten.
Cornas
De naam betekent “ verbrande aarde” in het Keltisch, war veel zegt over de zon en de toestand op de terrassen rond het gelijknamige dorp. De wijngaard bevindt zich tegenover de stad Valence, op een zure en granietachtige bodem, de laatste uitlopers van de Cévennes. De enige toegelaten druif is de Syrah. Hier geen witte druiven maar een wilde en krachtige wijn gemaakt om te verouderen. In zijn jeugd is hij immers toch te streng, met harde tannines.
De zuidelijke appellations
In het zuiden dragen de wijnen over het algemeen meer sporen van de zon en de ondergrond van de kalksteenkiezel. De zuidelijke Côtes du Rhône telt tien belangrijke appellations, afgezien van diegene die “vin doux naturel” produceren. De bekendste zijn Châteauneuf – du – Pape, Vacqueyras, Gigondas, Côte du Rhône en Côte du Rhône – Villages. Maar je vindt er ook Tavel, de Franse kampioen van de rosé, en het kleine Côtes du Vivarais. Onderaan de ladder hebben we de “Côte du Rhône” die in volume meer dan de helft uitmaakt van de hele productie, noord en zuid door elkaar. Het betreft lichte en kleurrijke wijnen die doorgaans jong worden gedronken, bij allerhande gerechten. Al een tiental jaar worden hier met succes primeurwijnen gecommercialiseerd. Ze komen op 15/11 op de markt. De donkerrode Côtes du Rhône primeur is krachtiger dan zijn neefje uit de Beaujolais. Vervolgens komen de appellations Côtes du Rhône – Villages en Côtes du Rhône, gevolgd door de naam van het dorp zelf. Deze vertegenwoordigen een achtste van de generische appellation. Zestien gemeenten hebben het recht om hun wijn te verkopen onder de naam Côtes du Rhône en de naam van de gemeente, als bewijs van de constante kwaliteit die ze bereiken. De bekendste zijn Cairanne, Séguret, Rasteau, Valréas en Laudun. Het volgende niveau is dat van de cru’s van de cru’s van de Côtes du Rhône. Het systeem is vergelijkbaar met dat in de Bourgogne en de Beaujolais, waar ook een afzonderlijke classificatie bestaat voor de beste terroirs. Vacqueyras heeft sinds 1990 het AOC – statuut en produceert op een areaal van ongeveer 700 ha elegante wijnen met een middelhoog bewaarpotentieel.
Gigondas is een versterkt dorp aan de voet van de bekende “dentelles de Montmirail”. De Grenache komt optimaal tot zijn recht op de harde en doorlaatbare kalksteenbodem. Op de scherpste hellingen ligt het rendement het laagst. Het is bovendien bij decreet beperkt tot maximum 35hl/ha. Hetzelfde decreet verbiedt het gebruik van de Carignan – druif. De specerij – zoethouttoetsen zijn typisch voor de streek. Tavel produceert uitsluitend rosé, afkomstig van diverse rode en witte druivensoorten. De druiven worden gemengd gevinifieerd, wat iets anders is dan rode en witte wijn assembleren. De droge rosé met zijn bloemenboeket is echt wel elegant te noemen en behoort tot de beste in deze soort in Frankrijk wordt gemaakt. Lirac verdient een afzonderlijke vermelding. De ondergrond is er dezelfde als in Tavel en Châteauneuf maar de streek heeft te lijden onder de nabijheid van haar illustere buren. Dat is wel jammer want de donkere en harmonieuze rode wijnen die hier verkregen wordt mag gerust worden beschouwd als een Châteauneuf van de rechteroever. Hij verdraagt 4 of 5 jaar kelder. De rosé lijkt goed op die van Tavel en wordt ook met dezelfde druiven gemaakt. Châteauneuf – du – Pape is ongetwijfeld nog altijd de meest bekende wijn van de Rhône – appellation. De geschiedenis speelt daar niet bepaald een kleine rol in. De naam is afkomstig van een kasteel dat in de 14e eeuw door de pausen van Avignon werd opgetrokken maar waarvan nu enkel een ruïne is overgebleven. Uiteraard zitten de complexe terroir en ondergrond (zanderig met kalksteenpuin en grote typische rolkeien) er voor iets tussen. De stenige bodem weerkaatst de zonnestralen en geeft ’s nachts de warmte af die overdag werd opgeslagen. De originaliteit van de wijnen is afkomstig van het traditionele gebruik van 13 druivensoorten (wit en rood). Daarbij staat geen enkele wettelijke beperking op de toegepaste mengverhoudingen.
Côtes du Vivarias, Coteaux du Tricastin, Côtes du Lubéron en Côtes du Ventoux behoren tot de dynamische appellations in de regio, die de daarbije jaren al veel consumenten hebben verbaasd door hun kwaliteit. Hier worden ook van nature zoete wijnen geproduceerd, in de appellations Muscat de Beaune de Venise en Rasteau.
17437 Château Bois de La Garde 2002 (opdronk 2006)
Heerlijke rode wijn, pittig, fruitig en licht kruidig. Schenken bij gebraad, grillades en kaasschotels.
17437 Château du Bois de la Garde 2003 (bio)
Deze biowijn verbetert elk jaar. De druiven winnen zienderogen aan complexiteit, maar 2003 was in de zuidelijke Rhône snoeiheet. We krijgen 14.5° alcohol in het glas en proeven desondanks een wijn met restsuiker, veel primair fruit en zeer weinig zuren.
De wijngaard van 60 ha van Château Bois de la Garde grenst aan het beroemde wijngebied Châteauneuf – du – Pape. De wijn wordt gemaakt van heel wat druiven: Grenache, Cinsault, Carignan, Mourvèdre Oeillade. Deze mix zorgt voor een onweerstaanbare charme: een diepe kleur, de zwoel neus van confiture van zwart en rood fruit, wat kruiden. Een “warme” smaak, vanwege een stevige dosis alcohol, weer pakken fruit. Schenken op 16°c bij wit en rood vlees, karbonades, stoofschotels.
17437 Château Bois de La Garde 2004 (opdronk 2009)
1 De wijn wordt gemaakt door de wijnbouwer van Château Fines Roches. De wijngaarden van Bois de La Garde liggen dan ook vlakbij de uitzonderlijke bodems van de appellatie van Châteauneuf. Gevolg hiervan is dat Bois de La Garde geen doorsnee Côtes du Rhône is, maar intens geurt en smaakt. Een mooie kruidigheid onderstreept het rode en zwarte fruit. Past goed bij alle gerechten van wit en rood vlees, barbecue, gourmet, kruidige schotels, gemengde kaasschotels.
17035 Rasteau 2001
Appellatie: Côtes du Rhône Villages
Druif : Grenache, Syrah, Cinsault, Mourvèdre
Bespreking: Volle intense en jonge karmijnkleur. Verder een fruitneus met nog primaire aroma’s van rode bes, kriek en wilde kers. Een lichte toets van blonde tabak, vanille, snoep, zoethout en jong leder. De neus ontplooid zich na walsen: kruidigheid met laurier en peper. Mooi. We proeven jonge sterke tannines met uitgesproken maar evenwichtige zuren en voldoende molligheid. Goede extractie met behoorlijke lengte. Deze wijn is een voorbeeld van goede Côtes du Rhône Villages
17035 Les Hauts Rocs 2003 – Rasteau
Appellatie: Côtes du Rhône Villages
Druif : Grenache, Cinsault, Mourvèdre
Gebotteld door: Biscanat
1)Diepgekleurde Rhônewijn (uit het dorp Rasteau) fruitig en goed gestructureerd. Zijn krachtige smaak gedragen door pittig fruit en een aangename kruidigheid. Serveren bij een goed kotelet. Bewaring: nog 4 à 5 jaar.
2) heel paarse kleur, want dit is nog een jonge wijn. Veel concentratie met fijne traantjes. Fris fruit: kriek, framboos, braambes en bosvruchtjes (bosaardbei), ook snoepgoed (neuzekes), kruiden (roze peper) en munt. Krachtige en stevige wijn met behoorlijk wat tannines. Nog jonge smaak, streng met toch lekker fruit.
17503 Les Hauts Rocs 2004 Cairanne
De druiven Grenache en Syrah zorgen hier voor een boeket van viooltjes, rood en zwart fruit en kruiden (laurier). Soepel n rond in de mond, met opnieuw pittig rijp fruit en een kruidige afdronk. Echt een aanrader bij rood vlees, grillades en kaasschotels.
17033 Séguret 2002
Appellatie: Côtes du Rhône Villages
Druif: Grenache, Syrah
Gebotteld door: Louis Bernard
Karmijnkleur en mooie tranen. Het aroma is gesloten in stilstand, maar na walsen ontdekken we zowel fruit als kruidigheid. Een stevige diepe fruitneus (aardbei, framboos, kriek, vijg). Typische Grenache – Séguret wijn: vlezig, versmolten, aangenaam en voldoende alcohol. Deze Côte du Rhône Villages is goed gevinifieerd, uitgebalanceerd en compleet.
17033 Séguret 2004
Wat zwakke kleurenconcentratie en een anonieme neus. De smaak is aangenaam in de aanzet maar gaat alcoholisch stug verder. Wijn voor bij indringende stoofpotten.
17033 Séguret 2005
Dat het ook in slanke stijl kan, bewijst Louis Bernard in Séguret, één van de gemeenten in de Rhônevallei, die hun eigen gemeentennaam mogen toevoegen aan die van de AOC. Deze Séguret gemaakt van Grenache en Syrah, is zonder enige twijfel een van de meest vrouwelijke. Een heerlijk glas om zo te genieten eigenlijk… en weg te dromen naar Séguret zelf, zowat halverwege tussen tussen hey idyllische Vaison – la – Romaine en de beroemde heuvel van Gigondas. Dit soort wijnen is een heerlijkheid bij een vegitarische groenteschotel, gekruid met vers geplukte tijm een tak rozemarijn één laurierblaadje. Langzaam laten stoven op de kant van de stoof.
17264 Crozes – Hermitage 2001
Appellatie: Crozes – Hermitage
Druif: Syrah
Gebotteld door: Le Sommelier du Pape
Bespreking: Weinig doorzichtig en diep intens zicht. Gevulde meniscus met veel kleurpotentieel. Nog gesloten neus. Na walsen vinden we kersenpit, rood en zwart fruit ( bramen en bosbessen) en liqueur de framboise. Een finesserijke neus en typische Syrah: eik en vanille, roostergeuren (thee), laurier, zouthout en tabaksbladeren. Smakelijke wijn met lekkere bitterheid (om in te bijten). De neus extrapoleert zich in de mond. Deze wijn overstijgt zijn appellatie en toont aan dat Crozes – Hermitage niet langer het stiefkind is van de dure Hermitage.
17246 Domaine de la Verde 1999
Appellatie : Vacqueras
Druif : Grenache, Mourvèdre, Cinsault, Syrah
Gebotteld door: Cammallonga
Bespreking: Doorzichtige kerskleur, gespannen spiegel met behoorlijke concentratie. Aristocratische neus en zeer versmolten. Verrassend aangename aroma’s: pruneau d’Agen, geconfijte kers, rokerig, tabak, kaneel en munt. De wijn is rond, soepel met veel molligheid (13°). Een subtiele maaltijdbegeleider op dronk.
17246 Vacqueras 2001
Appellatie: AOC Vacqueras
Druif : Grenache, Syrah, Mourvédre
Gebotteld door: Caves Saint – Pierre
Eerste aanzet naar bruin (en dat noemen we granaat) met goed kleurpotentieel. Geëvolueerde en uitgerijpte neus. Dus geen verse vruchten meert maar wel gestoofd (pruimen), confituur, vanille, zoethout en snoep. Ook kruiden en een toets van leder met voldoende finesse. DE smaak is mollig, stevig, sterk en mannelijk. We proeven een aangename bitterheid gerelateerd aan mooie tannines. Een lange afdronk tilt de wijn naar een hoger niveau. Probeer eens met rijpe stevige kazen of bij een rosbief op de grill.
322299 Côte Rôtie 1986 Domaine Guigal (opdronk 2004)
Côte Rôtie is een wijn die tegelijk krachtig en fris is. Hij heeft een diepe kleur, een heerlijk parfum van viooltjes en frambozen en een stevige smaak. Een rijk geschakeerde wijn.
582378 Côtes du Rhône A.C. 2000 E. Guigal
Alweer een raswijn uit de Guigal – stal. Wat een wijn: diepe kleur van zwarte kersen en warm boeket. U ruikt tijm, laurier, meidoorn…de garrigue is niet veraf. Zachte, bijna sensuele aanzet, onmiddellijk gevolgd door een warm kloppend hart van rood en zwart fruit, pure chocolade en opnieuw kruiden. Lange afdronk waarin de aroma’s uit het boeket royaal terugkomen. Deze Rhônewijn kan u nog zeker 2 jaar bewaren. De sparringpartner voor al uw barbecues en grillades. Ook heel lekker bij Provençaalse sudderpotjes en zachte kazen. Schenken op 15 à 16°.
582649 Guigal 2001 A.C. Côtes du Rhône
In uw glas komt een blinkende, heel donkerrode wijn met een exotisch, bijna zwoel boeket. Gedroogde pruimen, kruidnagel, zoethout, kaneel en andere zoete geuren wijzen duidelijk rijp geoogste druiven. Deze wijn is zeer vakkundig gemaakt want de neus blijft fris en fijn. Brede en zeer rijpe smaak die krachtig aanzet. U proeft opnieuw rijp fruit, een mooie kruidigheid en zachte tannines. Lange afdronk met de aroma’s van de specerijen die wederkeren. Deze krachtige Rhônewijn is klaar om nu te genieten en hij blijft zeker nog 2 à 3 jaar op dit niveau. Een aanrader bij zuiderse gerechten, pittige stoofpotjes en grillades.
582028 Côtes du Rhône A.C. 2000 E. Guigal
Ook in z’n gewone Côtes du Rhône proeft u de Guigal – magie! Na de intense goudgele kleur volgt een aantrekkelijk floraal boeket (lentebloesem van wit fruit en abrikoos), met toetsen van fruitsnoepjes, bijenwas en rijpe ananas. De vette tranen die langst het glas neerglijden, verwijzen al naar z’n kracht en rijkheid. De hoge verwachtingen worden ruimschoots ingelost: fris, soepel, rond, sappig en zeer lang. En het weelderige fruit uit de neus komt ruim terug in de finale (abrikoos!) Een onweerstaanbare witte Rhônewijn… Zelfs de meest smaakvolle schotels zoals (gegrilde) vis, kalfszwezerik, wit vlees, enz. kan hij moeiteloos aan.
582906 Le Primitif 2001 A.C. Gigondas
1)Artisanaal gemaakte wijn, niet gefilterd. Het met was verzegelde etiket verraadt al dat het hier gaat om een bijzondere wijn. ‘Primitif’ maar niet primitief, integendeel: boordevol allure! Jong van kleur (kersenrood) en een fijn en complex boeket van meidoornbloesem, zwart fruit (zwarte bes), en indrukken van hout en kruiden (witte peper). Al van bij de aanzet erg sappig, met veel finesse. De finale is lekker fruitig Een excellente jaargang, puur genot! Deze wijn is ongefilterd, dus kan u hem het best eerst decanteren. Een bijzondere fles voor een bijzondere gelegenheid, of voor een wat feestelijkere barbecue (met een mooie entrecote om onder vrienden te verdelen).
2) Merk de dominantie op van de elegante Grenache druif, zoals die alleen hier in de zuidelijke Rhônevallei tot uiting kan komen: “ De 18 maand lange opvoeding op oude foeders heeft de wijn al harmonieus gemaakt zodat hij nu optimaal te genieten is”. De wijn is romig zacht, met een markante elegantie. Toch vraagt hij om een uurtje in een karaf te mogen verluchten. Deze gedistingeerde wijn is van die klasse dat hij een edel gerecht op de grill vraagt, zoals lamsrug, eventueel afgewerkt met een ‘persillade’ van mosterd, look, peterselie en broodkruim.
521999 Domaine de Cantemerle 1999 Chusclan A.C. Côtes du Rhône Villages
Wijnbouwer Laurent Vilaceque bezit in Chusclan een 20 ha grote wijngaard, op een grindhoudende helling, goed beschermd tegen de snijdende Mistral – wind. Daar heeft hij vooral Syrah aangeplant (90%), aangevuld met Grenache Noir. Lage rendementen, lange weking, trage gisting en géén houtrijping (eigenlijk de klassieke vinificatie van de streek), om terroir en druiven voluit te laten spreken!
In deze heerlijke wijn zit al het goede van het Rhône – terroir en de Rhône – druiven gevangen. Nog jonge en ondoorzichtige mauverode kleur. Krachtige neus van steenvruchten en zwart fruit (bosbes), en fraaie mokka – achtige aroma’s. Ook in de smaak valt het krachtige fruit meteen op, samen met kruidige toetsen (kruidnagel) en pittige tannines. De wijn is gespierd, wat vettig en heel lekker om nu al te drinken. Nog 2 à 3 jaar te bewaren.
Passende gerechten bij deze potige wijn zijn o.m. kruidige stoofschotels, gegrild vlees, gebraad met saus en plateaus met smaakvolle kazen.
658240 Domaine de Cantemerle 2003 Chusclan A.C. Côtes du Rhône Villages
Deze gloedvolle Rhônewijn bezorgt u dubbel plezier: hij is niet alleen ongelooflijk lekker, hij steekt ook in een indrukwekkende magnumfles. Gouden medaille in Parijs. Nog jonge purperrode kleur en een boeket waarin u de versgeplukte Grenache – druiven ruikt, samen met rijpe pruimen, cuberdons (neusjes) en rozen.In de mond valt het heerlijke samenspel van kracht, sappig fruit en fluweligheid op. Deze warme, zelfs wat sensuele wijn heeft de hete zomer van 2003 duidelijk goed verteerd. Schenken op keldertemperatuur (14 à 16°c), bij gekruide barbecuegerechten en zuiderse schotels. Later op het seizoen zal hij het ook uitstekend doen bij kleinwild bereid met fruit.
17012 Domaine Guy Mousset
Schitterende wijn. Mooi boeket van fruit en kruiden. Sappig, pittig, mooi rijp rood fruit. Bij vleesgerechten, grillades en kaas.
17012 Domaine Guy Mousset 2003 Côtes du Rhône
Mooi getypeerde wijn van Grenache (80%) en Syrah (20%) die groeien in een 10ha grote wijngaard, bezaaid met rolkeien (galets). Donkerrode kleur en boeket van rood fruit en garrigue – kruiden. Pittige, vlezige en volle smaak die goed past bij gegrild (rood) vlees en gevarieerde kaasschotels. Jong op zijn best.
17403 Côtes du Rhône Domaine Bourchet
Domaine Bourchet is een nieuw domein van de familie Mousset, eigenaar van Domaine Tout – Vent en Grand Vaucroze. De wijngaard die perfect gelegen is “le Plan de Die”, naast Château Courançonne en dichtbij Cairanne en Châteauneuf – du – Pape. De ondergrond (keien) en het warme klimaat zorgen voor een kruidige en volle wijn met een mooie afdronk. Heerlijk bij kruidige schotels, gegrilde gerechten en kaas. De wijn bevat 70% Grenache, 10% Mourvèdre, 10% Syrah, 10%Carignan.
17038 Côtes Du Rhône 2003 Michel Bernard
Deze klassieke Côtes Du Rhône heeft alle goede eigenschappen van een mooie rode wijn: fruit, kruidigheid en vlezigheid. Duidelijk een mooi voorbeeld van de ‘warme oogst’ 2003. Combineert zeer goed met wit en rood vlees, al dan niet gebraden, gekruid en met pittige groenten.
17038 Côtes Du Rhône 2005 Michel Bernard
Goede, zachtaardige geconcentreerde kleur en een neus van gedegen fruit met zelfs wat diepte na opschudden. Aqgename aanspraak met geknoopt middenstuk en lengte. Moet gekoeld passen bij antipasta.
18097 Côtes Du Rhône 2004 (Chapoutier)
1 Fruitige en kruidige aroma’s. Zeer fruitige en pittige wijn. Aanrader bij rood vlees, grillades en kaas.
Gemaakt van twee grote druivensoorten: Grenache (60%) en Syrah (40%).
2 Karaktervolle wijn met aroma’s van rood fruit en kruiden. De wijn zet pittig aan in de mond, met opnieuw rood fruit en kruiden. Lange en smaakvolle afdronk. Schenken bij gegrild rood vlees, rood vlees, Provençaalse gerechten en kaasschotels.
3 Deze Chapoutier heeft wat violet in de neus en een licht vegetale toets. Sappige aanzet van primair fruit en licht tot medium van body. Na opschudden steeds verleidelijker, met wat vijgen en groene pruimpjes in het palet. Aangename finale met pit
18097 Côtes Du Rhône 2005 (Chapoutier)
Ook hier is een Grenache als basis, aangevuld met 20% Syrah. Een schitterende prijs/kwaliteitsverhouding bovendien, naast de aanvankelijk gesloten karaktertrek, die na een tijdje verluchten openbloeit tot een rijk boeket. Zalig zonder begeleiding, maar ook verrukkelijk bij lamsvlees met rozemarijn en nieuwe patatjes. Schenk hem aan 15°c, dan is hij op zijn best.
17341 M. Chapoutier (Bio) Côteaux du Tricastin 2001
Insiders weten dat Chapoutier (bekend om zijn Hermitage) al jaren biodynamische principes toepast, maar het vertikt om een bio label op zijn etiket te plaatsen. Op zijn nieuw aangekochte Tricastin – domein mag er wel een discreet Ecocert – label op de achterkant. In het glas hebben we een (ongeklaarde) animale bom die graag wat lucht in een karaf: fruit met boter, geconcentreerd en stikkend van de zwarte bessen. De Tricastin is volledig afkomstig van hun eigen wijngaarden. De bodem is bedekt, net als in Châteauneuf, met de befaamde ronde keien. De wijn zelf is donkergekleurd, met typische Rhônetoetsen zoals Garrigues, kruiden, zwart en gekonfijt fruit. Lekker en pittig in de afdronk, ondersteund door mooi fruit, zoethout en een chocoladetoets op het einde. Een aanrader bij grillades en rood vlees, een charcuterieschotel en ook bij zachte kazen.
17341 Coteaux du Tricastin A.C. 2002
Deze wijn is afkomstig uit de zacht glooiende heuvels rond de stad Orange (zuidelijke Rhône –gebied), bekend van zijn zwarte truffels. Michel Chapoutier is een wijnmaker van zeer geraffineerde Rhônewijnen van biologische teelt. Deze Tricastin heeft een geschakeerde en kruidige neus, een elegante smaak dankzij de zijdezachte tannines, en een krachtige afdronk. Aanbevolen bij wit en rood vlees, pluimwild en kaasschotels.
582353 Les Meysonniers 2000 A.C. Crozes – Hermitage M. Chapoutier
Michel Chapoutier maakt beslist opwindende wijnen. De pure Syrah – wijn bijvoorbeeld bezit een stuivend boeket boordevol kruiden, meidoornbloesem, pruimen, bosbessen en viooltjes. De smaak is tegelijk krachtig en fijn, met fascinerende aroma’s van klein zwart fruit en fijne kruiden (laurier en tijm).De rijpe oogst 2000 levert ronde en al goed opgenomen tannines. Schitterende wijn: evenwichtig, verfrissend en elegant. Nu al heerlijk en zal de komende 3 à 4 jaar verder openbloeien. Grandioos met kalfsgebraad archiduc, hazenpeper en ragouts allerhande.
658193 Les Meysonniers 2004 A.C. Crozes – Hermitage M. Chapoutier
Gemaakt van alleen Marsanne – druiven, van biodynamische teelt. Opent met een zuivere, lichtgele kleur en een bijzonder verfrissend boeket van citrusfruit, Kaapse appel, muskaat, banaan en een delicate minerale toets. Complex en flink mondvullende wijn, enerzijds mollig en sappig, anderzijds met ruim voldoende fraîcheur. Jong drinken als aperitief, bij koude voorgerechten, vis en gevogelte.
658912 Les Meysonniers 2005 A.C. Crozes – Hermitage
1 De witte versie van Les Meysonniers wordt gemaakt van alleen Marsannedruiven, van 40 jaar oude stokken. Het boeket is vrij complex, met aroma’s van bloementjes, rijpe peer, exotisch fruit (mango), en toetsen frangipane, zoete kruiden en sinaasschil. In de mond krachtig en vol, sappig en royaal (rijp maar niet zoet). Serveer deze maaltijdwijn bij visgerechten met saus, kalfsvlees (archiducsaus) en harde kazen (Comté).
658231 Les Coufis de paille de l’Ardèche 37.5cl – zoet
In 2001 vinifieerde Chapoutier deze ongewone wijn. Gemaakt van perfect rijpe Viognier – druiven (‘Coufis’ betekent zeer rijp in het dialect van de Ardèche), die drogen op stromatjes. In het glas komt dan ook een geconcentreerde dessertwijn met een heldere amberkleur. Neus van gekonfijt fruit, rijpe exotische vruchten en honing. De lichte houttoets ontleent hij aan z’n zeer langzame gisting in eiken vaten. Rijke en volle smaak (karamel, gekonfijte peer, peperkoek), in evenwicht gehouden door een goede aciditeit. Beslist een dessert op zich hoewel hij goed past bij fijn gebak.
582730 Mure de Larnage 2000 – A.C. Hermitage
Michel Chapoutier bezit enkele percelen terraswijngaard op de steile Hermitage – heuvel (noordelijke Rhône – gebied). De wijnen daarvan vormen zijn visitekaartje, zoals deze grote Hermitage 2000. Het is een verleidelijke wijn met een zeer donkere kleur en een neus van zwart fruit, zachte kruiden en meidoorn (op en top Syrah dus). Complex in de mond: veel rood en zwart fruit, vers gebrande koffie en soepele tannines. Een wijn die door de combinatie van kracht en elegantie nu al heerlijk om drinken is (en hij kan zeker nog 4 jaar rusten).
Zal het heel goed doen in gezelschap van pittige vleesgerechten en geaffineerde (berg)kazen.
582316 Cornas 1999 (opdronk 2007)
De violet – rode kleur maakt meteen duidelijk: 100% Syrah. De neus past perfect in het plaatje: nadrukkelijk zwart fruit, aardbei, zoethout, laurier, een licht gerookte toets, met een zweempje pure chocolade. De mond is uitermate fruitig (klein rood fruit), rond en krachtig. Heerlijk complex! De finale is uitgestrekt en fluweelzacht, boordevol elegantie en evenwicht. Een juweeltje uit de stal van Chapoutier, die uw gasten zal verbazen bij wild, rood vlees met saus en kruidige vleesschotels.
658194 Cornas A.C. 2001
Zijn dikke en donkerrode kleur maakt meteen duidelijk: 100% Syrah. De neus past perfect in het plaatje: wilde kruiden, zwart fruit, viooltjes en meidoorn. Let ook op de zo typische ‘gebrande toets’ (Cornas betekent ‘verbrande aarde’ in het Keltisch).De smaak zet krachtig en vol aan, dan volgen rijp fruit (kers), een warme toets zwarte chocolade en kruidige accenten. Deze Cornas is z’n wilde haren nog niet kwijt: open hen dus een tijdje op voorhand (of giet in een karaf) als u hem nu wil genieten. Kan zeker nog 3 à 4 jaar rijpen in uw kelder. Op z’n best bij kruidige stoofpotjes, hartige (vlees)gerechten en barbecue.
658913 Cornas A.C. 2003 (opdronk 2011)
Briljante, donkerode kleur en een goed getypeerde neus van fris pitfruit, kruiden en drop. Inderdaad, ook deze wijn is van uitsluitend Syrahdruiven. Let ook op de rokerige toets. De aanzet is opmerkelijk pittig het middenstuk krachtig en smaakvol met veel rijp fruit, goede tannines en een peperig. Perfect voor bij pepersteak, gegrild vlees, niet te zware wildgerechten en rijpe zachte kazen (type maroilles).
658365 Viognier de l’Ardèche 2003 Vin de Pays des Coteaux de l’Ardèche – M. Chapoutier
1)Viognier is een zeldzame, maar een geliefde druivensoort uit de Rhônevallei, met een erg typisch karakter. Deze witte wijn uit de Ardèchestreek heeft een wonderlijke ambergele kleur en een elegante en complexe neus: bloemetjes (kamille), smaakvol fruit (perzik en abrikoos), vol maturiteit. Erg sappig en krokant in de mond, alsof u zelf in het fruit bijt. Deze bijzonder frisse wijn is zowel krachtig als fijn en heeft een heerlijk elegante, florale finale. Jong drinken als aperitief of bij voorgerechten met zalm of schaaldieren en vissoep.
2) De wijn heeft een aparte wit – roze perenkleur en geurt herlijk naar wilde rozen en lelie bij het eerste contact, met perzik en citru. sfruit, zelfs een snuifje stuivende muskaat in, wat hem meteen de waardige stempel van ‘ aperitiefwijn’ meegeeft. De smaak is breed en wulps, vrij geschakeerd en pittig dankzij de markante frisse zuren. Serveren bij gegrilde scampi met oosters getinte specerijen en een pittig zoetzuur sausje.
748161 Domaine des Granges de Maribel 2006 Viognier de l’Ardèche
Na de intense licht gele kleur met grijsnuance volgt een geschakeerd boeket van bloemetjes (acacia, viooltjes), rijp wit fruit (abrikoos) en exotische toetsen (beetje citroen). De Viognierdruif is vrij aromatisch en weelderig fruitig (opnieuw exotisch fruit). De frisse zuren houden de wijn goed in evenwicht. Pittige afdronk met aangenaam bittertoetsje.
Michel Chapoutier, geïnspireerd wijnmaker uit Tain l’Hermitage (noordelijke Rhône), bezit ook een wijngaard in de Ardèche (ten zuidwesten van Valence) die uitsluitend met Viognierdruiven is beplant. Het Domaine des Granges de Maribel ligt zo’n 350 meter hoog, op vulkanische heuvels aan de voet van het plateau van Coiron. Deze unieke ligging zorgt ervoor dat de beschermde druiven perfect kunnen rijpen. Jong en koel serveren bij visgerechten met saus (waterzooi, vol – au- vent, cassolette) kalfsblanquette.
Je krijgt niet elke dag de eer om een uiteenzetting van Michel Chapoutier mee te maken. Begin april 2005 was hij in België en kregen we een boeiende wijnvisie te horen van deze biodynamische négociant uit de Rhône. Michel Chapoutier is een radicaal, een begaafd spreker en noemt zichzelf zowel wine maker, wine grouwer als wine lover. Deze drie horen samen te gaan, laat je iets vallen, dan ontbreekt er iets. Er is volgens hem trouwens een groot verschil tussen een wine maker (een term die vandaag klinkt) en wine grouwer. Voor merkwijnen met een standaardsmaak is de wine maker belangrijk, daar gebeurt namelijk het meeste werk in de kelder. Voor terroirwijnen is de wine grouwer belangrijk, hier bepaalt de wijngaard met diens invloeden het eindresultaat. Hoewel Chapoutier biodynamisch werkt, spreekt hij zeker niet over biologische wijnen, want die bestaan op zich niet. Het natuurlijke eindresultaat van een druif is immers azijn en het is de interventie van de mens die maakt dat we wijn krijgen. De natuur wordt dus onderbroken. Uiteraard wordt er in de wijngaarden biologisch gewerkt, insecticiden e.a. chemische middelen worden gebannen. Logische ook, vindt Michel Chapoutier. De wil om te leven in de natuur is immers groter dan de angst om te sterven. Deze logica zorgt ervoor dat bij gebruik van insecticiden op termijn immuniteit ten opzicht van deze chemische troep wordt gecreëerd. Chemische interventies hebben op lange termijn geen zin. Een ander belangrijk aspect is het gebruik van natuurlijke gisten, die aanwezig zijn op de schil van de druif. Als geen ander zijn deze gistcellen in staat de typiciteit van de terroir te vertalen in de wijn. Toegevoegde gisten doden de typische expressie. Helaas wordt tegenwoordig nog maar in beperkte mate met natuurlijke gisten gewerkt.

658188 M. Chapoutier Ermitage ‘Le Pavillon’ 2002
De Pavillon van Chapoutier is een monument in de wijnwereld en een gevestigde waarde bij de absolute top. Intens gekleurd. Complexe lagen openen de neus, hier merk je reeds de finesse. Kleine rood fruit, inkt en zachte kruidige toetsen. Alles vormt een harmonie. Fluweel en kracht bepalen de smaak, met discrete koffie, wat nootmuskaat en jeneverbes die een paringsdans uitvoeren met het donkere fruit. Lange, perfect evenwichtige afdronk met duidelijke minerale toetsen. Grote wijn. Een gevulde parelhoen met truffelpasta.
41531 Coteaux du Tricastin 2003 (bioplanet)
Syrah en Grenache maken elk de helft uit. Tweederde rijpt in eikenhouten vaten. De intens gekleurde spiegel verraadt een stevige concentratie. De aroma’s zijn dan ook uitbundig, met vooral een hyperzuivere kruidigheid (jeneverbes en kruidnagel), flink wat cassis, violet en mineraliteit. Krachtig mondgevoel, dezelfde kruiden met veel structuur en karakter. Sappig einde en mooi fris voor 2003. Knap glas dat een nog weinig bekende regio dadelijk op de kaart zet. Een taart van eendenrillette met aardappel.

De rode Chapoutier – wijnen tonen aan, elke wijn van dit huis in de Côtes du Rhône is anders. Vaak herken je in de wijnen van een domein een duidelijke stempel, zeg maar een rode draad door het gamma. Bij Chapoutier net niet. En laat dat een positief punt zijn, iedere wijn heeft zo een eigen identiteit. Een ander interessant aspect is de druifkeuze. Zo proefden we eveneens een rode Châteauneuf – du – Pape van 100% Grenache. Nochtans heeft menige wijnliefhebber de mond vol van de vele verschillende druivenrassen uit deze beroemde gemeente. Sommige domeinen gebruiken nog alle dertien soorten. Michel Chapoutier verdedigt zijn keuze. Voor de komst van de druifluis Phylloxerra eind 20ste eeuw was Châteauneuf volledig beplant met Grenache en is daarmee de oorspronkelijke cépage. Pas nadien zijn de andere druiven aangeplant. Ook de keuze van het witte druivenras deed ons de wenkbrauwen fronsen: alleen Marsanne. Op zich is dit wel een leuke druif die behoorlijk wat kracht en body oplevert, maar niet altijd de nodige finesse. Ook hier is Michel ons te snel af: hij geloofd al decennialang in deze druif, die de basis vormt van Hermitage. Hermitage was, in tegenstelling tot wat we nu denken, oorspronkelijk een wit wijngebied.De rode wijnen kwamen pas later op toen ze vaak aan grote bordeauxwijnen werden toegevoegd als extra dosis kracht en intensiteit. Een Château Lafitte – Rotschild Hermitage was trouwens duurder dan een Château Lafitte – Rotschild zelf. Mensen die wat twijfels hebben omtrent de bewaarcapaciteit moeten eens een oude fles Marsanne ontkurken, vindt Michel Chapoutier. We waren verbaasd over de complexiteit, en ondanks de lage zuren kregen we veel frisheid en mineralen in het glas. Net zoals de rode exemplaren zijn de witte wijnen een prachtig huwelijk tussen kracht en finesse. Harmonie en mineraliteit.
658193 M. Chapoutier, Hermitage ‘De L’Orée 2002
Oude wijnstokken tot 70 jaar oud, minuscuul rendement van 15 hl/ha en rijping voor de helft in nieuwe eik. De Goudgele kleur glinstert in de dikke tranen. Diepe en complexe neus van amandel, geroosterde impressies, kamille, honing en gedroogde gele vruchten. Grootse concentratie met een minerale onderbouw. Verder ceder, romige witte chocolade en een vleugje frisse munt. Lange, haast bedwelmende afdronk. Een indrukwekkende wijn die in het glas tijd vraagt om te ontplooien, maar blijft boeien. Langzaam gegaard lamsvlees met kerrie.
658180 Pic & Chapoutier, Saint – Péray 2003
Deze wijn wordt gemaakt op vraag van het gereputeerde restaurant Pic in Valence. Lichtgeel in het glas. Levendige neus van duidelijke limoen, gele perzik, boterbonbons, vanille en zelfs een tikkeltje koffie. Lekker ronde smaak, laag in zuren en toch voldoende frisse accenten. Knappe ziltige toets (mineraliteit) en een zweem van sinaasappel. Knappe wijn die fijn en lang blijft hangen. Niet ijskastkoud serveren, 12°c is perfect. Even laten verluchten is aan te raden. Een stukje gebakken, of paling in ’t groen.
658838 Pic & Chapoutier, Saint – Péray 2005
Heerlijk witte wijn uit een klein wijndorp in de Rhônevallei, net uiten Valence. Gemaakt door de bekende wijnbouwer Michel Chapoutier op vraag van het gereputeerde restaurant Pic in Valence. Chapoutier koos voor uitsluitend Marsannedruiven die groeien in de kalk – en granietheuvels van Saint – Péray. De oogst gebeurt volledig manueel, de vinificatie en rijping in inox n eiken vaten (20%). De 2005 is heldergeel getint en ruikt lekker naar citrus, munt, wit fruit, kamillebloesem en vanille (van de eik). Krachtige en karaktervolle smak met opnieuw sappig wit fruit. Fraaie afdronk met impressies van toast, witte peper en een aangenaam kruidenbittertje.
521951 L’Exception de Goudray 2000 Château de Goudray A.C
L’Exception de Goudray heeft zijn gouden medaille dik verdiend. Het begint al bij zijn intense kleur met rode, mauve en blauwe tinten (typisch voor wijn van Syrah – druiven).Deze wijn geurt niet zomaar, hij stuift werkelijk uit het glas: zwart fruit (bosbessen) en meidoorn, kruiden en viooltjes, op een fond van garrigue – kruiden (wilde tijm en laurier). Op de achtergrond ruikt u discrete houtaroma’s en wat kruidnagel. In de mond plooit de wijn zalig open. Zijn smaak is krachtig, rond en fruitig. U proeft opnieuw weelderig zwart fruit, cacao en pure chocolade (die zorgt voor een licht bittertje in de afdronk). De soepele tannines wijzen op een mooie toekomst, ze zullen deze Rhônewijn binnen de komende 3 à 4 jaar evenwichtig laten evolueren. Een ‘exceptioneel’ begeleider van gegrild vlees, gebraad, hazenrug en kruidige gerechten. Ook bij een mooie kaasschotel niet te versmaden.
582416 L’Exception de Goudray 2001 Château de Goudray A.C. Côtes du Rhône
De speciale cuvée L’Exception 2001 van Château is een onweerstaanbaar lekkere Rhônewijn die alleen in de beste wijnjaren wordt gemaakt (en dat was 2001 in de Côtes du Rhône). Het is echt een prijsbeest: na de 1999 en de 2000 oogst ook de 2001 gouden medailles, nu in Parijs en Orange. De wijn zelf oogt intens rood en geurt heerlijk naar wilde kruiden (tijm, laurier) en bloemen (meidoorn). Zijn smaak is tegelijk fluwelig en krachtig. De ronde en wat vette aanzet wordt gevolgd door een zeer rijpe en door veel zwart fruit getekende smaak. Lange finale met warme fondanttoets. Een overheerlijke wijn, voor in de herfst en met een mooie toekomst (3 à 4 jaar). De begeleider van met zuiderse kruiden bereide vleesschotels, Provençaalse grillades en gevarieerde kaasplateaus.
582987 L’Exception de Goudray 2002 Château de Goudray A.C
L’Exception van Château de Goudray wordt alleen in de beste wijnjaren gemaakt. Bovendien is het een echt prijsbeest: de 2002 is de vierde oogst die een gouden medaille won in Parijs. De wijn zelf is onweerstaanbaar lekker. Hij opent met een stralende kersenrode kleur en geurt heerlijk naar wilde garriguekruiden (tijm, laurier), witte peper, sinaaskonfijt en bloemen. Zijn smaak is gecorseerd en krachtig. De evenwichtige smaakstructuur wordt gedragen door veel en rijp zwart fruit. Een Rhônewijn die u al jong kan drinken (wel even vooraf openmaken) en met een mooie toekomst (3 à 4 jaar). Een ‘exceptioneel’ begeleider van gegrild vlees, gebraad, hazenrug en kruidige gerechten. Ook bij een mooie kaasschotel niet te versmaden.
658438 L’Exception de Goudray 2003 Château de Goudray A.C
Gouden medaille voor de vijfde keer op rij!
Mooie en charmante wijn, gemaakt van 60% Grenache, 30% Syrah en 10% Mourvédre. In het glas komt een kersrode Côtes de Rhône met een levendige neus boordevol fruit ( zwarte bes), viooltjes en wat kokos ( afkomstig van zijn verblijf in eiken vaten). Soepele smaakaanzet waarna de wijn mooi openplooit. Hij bezit een goede structuur met heel veel rijp fruit en pittige aciditeit die de wijn bijzonder fris houdt ( is absoluut nodig voor de wijnen van de warme zomer 2003). In de lange afdronk komen de kruidige toetsen een voor een terug. Kruidige stoofschotels, steengrill en andere smaakvolle vleesgerechten en niet te pikkante kazen.
658439 L’Exception de Goudray 2003 Château de Goudray A.C
In het Rhônegebied is de ‘La Majeure’ 2003 van wijnbouwer Gérard Meffre bijzonder goed geslaagd. Deze rasechte Côtes du Rhône uit het wijndorp Séguret heeft de zon in het glasgevangen. Dat merkt u al meteen aan de rijpe neus met pittig rood fruit en een bijzonder mooie kruidigheid: zowel garriguekruiden van het terroir als zoete kruiden(zoethout, vanille) van de houtrijping. Ook in de smaak is er een mooi evenwicht tussen het vele fruit, de aangename kruidigheid en de zachte houttonen.
658881 Château de Goudray 2004 L’ Exception de Goudray
gouden medaille voor de 6de keer.
Oogt intens kersenrood en geurt heerlijk naar gedroogd fruit, pruimen en een beetje cassis. Na walsen ruikt u ook nog wilde kruiden (laurier) en zoethout. Zijn smaak is tegelijk rijp, fris en nerveus. De ronde aanzet wordt gevolgd door een zeer rijpe en door veel fruit getekende smaak. Lange finale met een mooie kruidigheid en zachte houttonen. De begeleider van met zuiderse kruiden bereide vleesschotels, Provençaalse grillades, steengrill en gevarieerde kaasschotels.
Château de Goudray
In het hart van de Rhône – gebied, bij het wijndorp Séguret, ligt het Domaine du Château de Goudray. Dat maakt deel uit van de wijngaarden van la Courançonne, al 12 generaties lang eigendom van de familie Meffre. De streekdruiven Grenache (60%), Syrah (25%), Mourvédre en Carignan (15%) worden er geteeld op milieuvriendelijke wijze. Elk perceel en elke druivensoort krijgt een aparte vinificatie: zo duurt de cuvaison (gisting en maceratie) van de speciale cuvée l’Exception liefst 1 maand (in plaats van 14 dagen voor de andere). Op het domein worden nog altijd speciale persen uit 1934 gebruikt die de druiven op een heel zachte manier uitpersen. Zo ontstaat een onweerstaanbare wijn met een bijzonder rijke neus en smaak.
582417 Château de Goudray 2001 “La Majeure” A.C. Côtes du Rhône Villages – Séguret
Intens inktzwart, met verleidelijke en warme aroma’s van onderhout, kleine bloemen (viooltjes) en fruit (pruimen). Kruidige accenten (zoethout) en aangename houttoetsen. Smaakvol, krachtig en lang in de mond. De aanzet is eerder gecorseerd (peper). De mond getuigt van volrijp geoogste druiven, met klein zwart fruit en wilde kruiden. Van dit prijsbeest kan u nu al volop genieten, en evengoed nog 3 à 4 jaar verder laten rijpen in uw kelder. Razend lekker bij kruidige schotels, gegrild vlees met kruiden en mediterrane groenten. Of gewoon bij een stevige kaasschotel.
582988 Château de Goudray 2002 “La Majeure” A.C. Côtes du Rhône Villages – Séguret (opdronk 2008)
Wijnbouwer Gérard Meffre reserveert de druiven ( vooral Grenache en Syrah) van de oudste wijnranken voor deze speciale cuvée. De wijn opent met een donkere robijnrode kleur en een verleidelijk boeket van zachte kruiden (Laurier), karamel, konfijt, praliné en een lichte pruimentoets. Lekkere aanzet (let op de houttoets) waarna de wijn mooi open plooit. Een goed gemaakte Rhônewijn dus, krachtig en soepel met veel fruit en soepele tannines voor de structuur. Een aanrader bij grillades met gemarineerd lamsvlees en hammetjes op de barbecue.
582778 Château de Goudray 2003 “La Majeure” – Séguret
Bevallige witte Rhônewijn van lokale druiven als Clairette, Roussanne en Bourboulenc. Die bezorgen deze wijn z’n uitnodigende boeket van zowel frisse (limoen, groene appel) als sappige aroma’s (rijpe perzik en abrikoos). Het geheel mooi ondersteund door florale nuances. Die combinaties van fris en sappig fruit komt royaal terug in de levendige smaak, waarin u ook mooi getoaste toetsen ontdekt. Smaakvolle, droge wijn die bovendien een vrij lange afdronk bezit. Jong en koel drinken.
658440 Château de Goudray 2004 “La Majeure” – Séguret
Ook de witte versie van de speciale cuvée ‘la Majeure’ van wijnbouwer Gérard Meffre is een schot in de roos. Heel lekker floraal boeket (boterbloem, kamperfoelie) met toetsen abrikoos, peer en botersnoep. Heel sappige aanzet, dan vrij vettig en krachtig fruitig ( opnieuw rijp wit fruit). Lange afdronk met licht kruidige toetsen.
658883 Château de Goudray 2005 ‘La Majeure’ – Séguret
1 De witte versie van de speciale cuvée ‘La Majeure’ van wijnbouwer Gérard Meffre is een schot in de roos. Fraaie gele kleur met groenzweem, gevolgd door een fijne, wat discrete neus van wit en exotisch fruit, meloen, rozen, mineralen en houttonen (vanille, toast). Ronde en krachtige smaak, heel aangenaam en fris en met een milde toon in de vrij lange afdronk. Perfect voor bij een kaasmaaltijd, zoals een kaasfondue of bij kaaskroketten.
2 Deze witte wijn wordt gevinifieerd uit vooral Marsanne en Roussanne, met en beetje Viognier. Aan de rijping op eikenhout houdt hij zijn fraaie, goudgele kleur boordevol intensiteit over. De neus is floraal en boterig, met een mooie frisheid dankzij de interessante citrusnoot. De aanzet in de mond is volrond, met mooi rijp fruit (wit fruit), en enkele houttoetsen die net voor de eerder getoaste finale hun opwachting maken. Perfect te combineren met zowel zoetwatervis (snoek, forel) als zeevis (zonnevis) met botersaus. Ook het proberen waard met kaas (Tomme de Savoie).
582628 Côtes du Ventoux A.C. 2002 ‘Boudale’ Domaine Brusset
Op het familiebedrijf Brusset krijgen de beste druiven uit de wijngaard Boudale (aan de voet van de Mont Ventoux) een koele gisting en een rijping in inox cuves. Doel: optimaal behoud van de frisse fruitigheid. En dat is zeker gelukt in deze mooie zuiderse wijn die ruikt naar krieken, roze peper, garriguekruiden en struikerig hout. Ook de smaak is zeer fruitgedreven, vrolijk en speels. Pittig staartje met pepertoets. Op keldertemperatuur schenken bij grillades, rauwkost en niet te pikante kazen.
658081 Côtes du Ventoux A.C. 2003 Domaine Brusset
Op het familiebedrijf Brusset krijgen de beste druiven uit de wijngaard Boudale (aan de voet van de Mont Ventoux) een koele gisting en een rijping in inox cuves. Doel: optimaal behoud van de frisse fruitigheid. En dat is zeker gelukt in deze mooie zuiderse wijn die ruikt naar kersen, meidoorn, garriguekruiden en struikerig hout. Ook de smaak is zeer fruitgedreven, vrolijk en speels. Pittig staartje met pepertoets. Op keldertemperatuur schenken bij grillades, rauwkost en niet te pikante kazen en zuiderse gerechten.
582204 Côtes du Rhône A.C. 2001 Laurent Brusset
Voor deze wijn mag Laurent Brusset, benjamin van de familie én oenoloog, zijn gang gaan. Van vooral Grenache waarvan een deel op eik mag rijpen, maakt hij een intense en rijpe Rhônewijn. Na de kersrode kleur met paars randje, volgt een boeket waarin het fruit de boventoon voert: zwarte bes, braam – en vlierbes. Na walsen toont hij z’n Garrigue – karakter, met fraai kruidige toetsen. Ook in de mond sappig en heel lekker, met opnieuw veel rijp fruit en een aangename kruidigheid. Mooie afdronk met delicaat rokerige toets. Deze heerlijke Rhônewijn vraagt om nu te worden gedronken en hij blijft zeker 2 à 3 jaar op dit niveau. Combineren met gebraden vlees, parelhoen en wit vlees.
582634 Côtes du Rhône A.C. 2002 Laurent Brusset
Ook voor deze wijn mag Laurent Brusset zijn gang gaan. Van vooral Grenache (aangevuld met Syrah, Carignan en Mourvèdre) maakt hij een frisse en aangename rode wijn met krachtige ondertoon. Donkere rodekriekenkleur en intens boeket van kruiden (laurier), zwart fruit (kersen, cassis) en viooltjes. Heel mooi getypeerd dus. Sappige smaak, met veel rijp rood fruit. Jong en op keldertemperatuur serveren bij kleinwild met fruitsaus, pluimwild (duif, eend) en lichte stoofschotels.
658082 Laurent Brusset 2003 AC Côtes du Rhône
Van vooral Grenache (aangevuld met Syrah, Carignan en Mourvédre) waarvan een deel op eik mag rijpen, maakt Laurent Brusset een intense en rijpe Rhônewijn. Zet aan met een donker kersenrode kleur en een heerlijke fruitneus (klein rood fruit, cassis), houtskool, viooltjes en een licht gekonfijte toets. Levendige en volle smaak – met een opmerkelijke nervositeit voor een 2003 – waarin het rijpe fruit weelderig terugkomt, samen met aangenaam kruidige toetsen. Jong en net boven keldertemperatuur serveren bij stoofschotels, pastagerechten (Penne met kip) en gevarieerde kaasplateaus.
582383 Cairanne 2001 Cuvée Rotary International Domaine Brusset A.C. Côtes du Rhône Villages
Wijnbouwer Daniel Brusset geeft voor elke fles van deze speciale cuvée een vast bedrag aan de Rotery club international, die het aanwenden voor een goed doel. In het glas komt een jonge, purperrode Rhônewijn met een overheerlijke Syrah – neus. U ruikt bessen, wilde kruiden (tijm en laurier) en bloemen (viooltjes, meidoorn). Krachtig in de mond, met veel smaak en een stevige structuur. Hij is fruitig en kruidig, vol en fris, en dat blijft zo tot diep in de lange finale. Een karaktervolle wijn om nu al te genieten en u kan hem nog zeker 5 jaar bewaren. Komt volledig tot z’n recht bij hartige vleesschotels, haantje in de wijnsaus en kazen met een uitgesproken smaak.
521987 Château de Montmirail 1999 Cuvée de Beauchamp – A.C. Gigondas
Geconcentreerde kersenrode kleur, en een massale aanwezigheid van klein rood fruit in de neus. De aroma’s van cassis, pruimen en gedroogd fruit wedijveren mooi met de toetsen van kaneel en Provencekruiden. Rijke mond, vol en zacht, en tegelijk heel fruitig. Het geheel is wonderlijk krachtig, zijdezacht en kruidig. Heeft nog reserve voor minimaal 3 à 4 jaar. Zijn intense aroma’s en kruidigheid garanderen een perfecte combinatie met grillades, wildragout en doorsmakende sausen in het algemeen.

Clos Saint – Michel Châteauneuf – du – Pape
Het Clos – Michel ligt in een oude Rhônebedding en de ‘mas’ (Provençaals voor een boerderij) is al meer dan 100 jaar bezit van de familie Mousset. Momenteel is de vierde generatie wijnbouwers er aan het werk: Olivier en Franck, zonen van Guy Mousset. Hun 10 ha grote wijngaard is van het authentieke type: dik bezaaid met grote ronde keien. De oogst gebeurt manueel en in de wijngaard zelf worden beschadigde of niet voldoende rijpe druiven getrieerd. Na ontsteling, weekt en gist de most gedurende 20 à 28 dagen waarbij 2 à 3 keer per dag de techniek van ‘remontage’ wordt toegepast. Daarbij wordt het gistende sap over de bovendrijvende koek van schilletjes en pitjes gepompt om zo extractie te bevorderen. De rode wijn mag dan 10 tot 12 maanden rijpen in houten vaten. De witte Châteauneuf krijgt geen houtrijping.
322692 Clos Saint – Michel 1989 (opdronk 2002)
Deze grote Châteauneuf du Pape heeft maanden gerijpt in eikenhouten vaten. Dat merkt u aan zijn neus met lichte houttoets en de aangenaam soepele tannines. Rode klassewijn, aangenaam kruidig en gecorseerd. Een uitgelezen begeleider van wild, gekruide gerechten en kaasschotels.
322691 Clos Saint Michel 1991
Voortreffelijke droge witte Châteauneuf du Pape met delicate aroma’s van gedoogde vruchten. Gecorseerde wijn, aangenaam kruidig met heel lange afdronk.
Clos Saint - Michel 2001 A.C. Châteauneuf – du – Pape
Diepe, kopergele kleur en een present boeket van verse boter, hazelnootjes, bloemen als (pioen)roos en kamperfoeli, en een licht exotische toets (lychee). De smaak is rijk, krachtig en lang: na de intense aanzet plooit de wijn heel mooi open en de afdronk is heel aangenaam dankzij aroma’s van gedroogd en gekonfijt fruit. Een wijn die nu mooi op dronk is gekomen. Reserveer deze grote Rhônewijn voor rijke visschotels en gerechten met kalfsvlees en kalfszwezerik.
322910 Clos Saint Michel 1992
Voortreffelijke droge witte Châteauneuf – du – Pape met delicaat aroma van gedroogde vruchten. Gecorseerde wijn, aangenaam kruidig met heel lange afdronk.
582639 Clos Saint – Michel 2002 Châteauneuf – du – Pape
Diepe, strogele kleur en een eerder weelderig boeket van exotisch (lychee) en gekonfijt fruit (abrikoos), kruidige bloemengeuren en een licht getooste toets. Ook de smaak is rijk, sappig, bijna smeuïg. Na de intense aanzet plooit de wijn heel mooi open en de afdronk is heel aangenaam dankzij de aroma’s van gedroogd fruit. Een wijn die u omwille van z’n rijke smaak het best jong drinkt. Reserveer deze maaltijdwijn voor bij gegrilde vis, bij wit vlees en gevogelte: kruidig bereid kalfsvlees en zelfs een varkenshaasje.
582990 Clos Saint – Michel 2003 Châteauneuf – du – Pape
De gebroeders Mousset hebben de oogst 2003 goed weten te vangen in hun witte Châteauneuf. De druiven hebben veel zon gezien en dat merkt u aan de diepe knalgele kleur en de weelderige aroma’s van rijpe ananas, abrikoos, perzik en sinaaskonfijt. Opmerkelijk is wel de grote frisheid, zowel in de neus als in de mond. De royale, sappige (bijna vette) smaak wordt goed in evenwicht gehouden door de pittige zuren. Een heerlijke Châteauneuf om jong en fris te drinken. Serveer deze maaltijdwijn bij wit vlees met saus (kalfblanquette) en stevige visgerechten.
658324 Clos Saint – Michel 2004 AC Châteauneuf – du – Pape
De witte Châteauneuf van Franck en Olivier Mousset opent met een diepe strogele kleur. Open boeket van verse boter, rozenblaadjes en na walsen rijp wit fruit, munt en citrusfruit. Heel fris en fruitgeladen, net als de pittige smaakaanzet. Het middenstuk is heel zacht, wat vettig en voorzien van levendige zuren. Een Châteauneuf die jong en koel geschonken op z’n best is. Heel prettig om drinken bij gepocheerde vis en wit vlees met saus, zoals een kalfsblanquette.
392886 Clos Saint – Michel 1995 A.C. Châteauneuf – du – Pape
De rode Clos Saint – Michel van het uitstekende wijnjaar 1995 start met een jonge, gespannen kleurspiegel. Gelaagde neus die wordt beheerst door kruidige aroma’s van meidoorn, laurier en kruidnagl. Na walsen, impressies van kersen, zoethout en vanille. De smaak is vol, warm en evenwichtig met al mooi versmolten tannines. Krachtige en lange finale.
582989 Clos Saint – Michel 2002 A.C. Châteauneuf – du – Pape (opdronk 2008)
De gebroeders Mousset hebben in 2002 geen ‘ Cuvée Réserve’ gemaakt. De beste druiven van de oogst 2002 werden gereserveerd voor deze Clos Saint Michel. De wijn geurt heerlijk naar kers en kersenpit, cassislikeur, kruiden (peper, zoethout) en viooltje. Deze Châteauneuf is jong al heel aangenaam. Serveren op 16 à 17°c bij magret of confit van eend, kleinwild (hazenrug) en pittige kazen.
582296 Clos Saint – Michel 2000 Cuvée réservée – A.C. Châteauneuf – du – Pape
Ronduit onweerstaanbare complexiteit in de aroma’s! Ook in de mond krachtig, compact en evenwichtig! Aangenaam zwart fruit en potpourri van kruiden (witte peper), met een zeer lichte houttoets en al mooi versmolten, net als de tannines. De afdronk is van een uitzonderlijke lengte. Alles in huis dus om nog 6 à 8 jaar te groeien en te ontwikkelen. Een immense Châteauneuf – de – Pape! Deinst voor niets terug: everzwijn gemarineerd in rode wijn, chateaubriand met pepersaus, rijpe kazen…
582640 Clos Saint – Michel 2001 Cuvée réservée – A.C. Châteauneuf – du – Pape (opdronk 2012)
1 De gebroeders Mousset gaan ver: de kwaliteit van de oogst 2002 voldeed niet dus hebben ze geen Cuvée Réservée gemaakt. Gelukkig kan u nog genieten van hun potige 2001. Die bezit een donkere kersenrode kleur en een boeket met veel fruit (kers en cassis) en kruiden (laurier, tijm, kruidnagel), wildgeuren, en vers gebrande koffie. Warme en royale smaakaanzet waarna de wijn mooi openplooit. De wijn is zeer harmonieus: alle smaakelementen zijn al goed versmolten. Een aanrader bij gemarineerd pelswild, smaakvolle vleesgerechten en struisvogel.
2 Opent met een donkerrode kleur met begin van evolutie en een boeket vol kruiden (laurier, tijm, kruidnagel, kaneel), likeur prunes d’Agen, wildgeuren en mokka. Warme royale smaakaanzet waarna de wijn mooi openplooit: alle smaakelementen zijn al goed versmolten.
582989 Clos Saint – Michel 2002 – A.C. Châteauneuf – du – Pape (opdronk 2008)
Franck en Olivier Mousset hebben in 2002 geen ‘Cuvée Réservée’ gemaakt. De beste druiven van de oogst werden gereserveerd voor deze Clos Saint Michel. De wijn geurt heerlijk naar kersen kersenpit, cassislikeur, kruiden (peper, zoethout) en viooltjes. Deze hedendaagse en elegante Châteauneuf is dankzij z’n soepele smaak jong al heel aangenaam. Serveren op 16 à 17°c bij magret of konfijt van eend, kleinwild (hazenrug), herfstpatés en pittige kazen.
658323 Clos Saint – Michel 2003 – A.C. Châteauneuf – du – Pape
Het cliché ‘Châteauneuf – du – Pape met de kaasschotel’ is even oud als de straat, maar het is al enkele deccennia achterhaald. Vandaag zijn de Châteauneufs minder hard en komen wat sneller op dronk. Ze hebben de kaas dus niet meer nodig om eventuele harde tannines te verzachten. Niet minder dan 13 druivenrassen mogen deel uitmaken van de assemblage, afkomstig uit de regio tussen Oranje en Avignon, maar de rode Grenache staat bovenaan op het lijstje. Geef deze krachtige ronde wijn gerust enkele jaren kelderrust of zet hem op tafel bij intense en rijke – of wildgerechten, in een breed glas of vooraf gekarraffeerd.
521010 Domaine Alain Paret 1997 ‘420 Nuits’
De manueel geselecteerde Syrah druiven voor deze speciale cuvée zijn uitsluitend afkomstig van de 2 ha grote wijngaard ‘Rochecourbe’. De jonge wijn mag 420 nachten en 420 dagen rijpen in nieuwe vaten van 5 verschillende soorten eik (waaronder 20% Amerikaanse eik). Eigenaar Alain Paret ontdekte deze unieke en oude vinificatiewijze in de nagelaten papieren van zijn grootvader. De lange gisting (3 a 4 weken) zorgt voor een grote bewaarwijn met een lekkere en aangename neus en smaak. Uit het glas stuiven heerlijke aroma’s van rijp fruit, kruiden, verse eik en zelfs wat munt. Zeer compacte en stevige smaak, geconcentreerd en weelderig.
658842 Domaine Alian Paret 2003 ‘ 420 Nuits’
De manueel geselecteerde Syrah druiven voor deze speciale cuvée zijn uitsluitend afkomstig van de 2 ha grote wijngaard ‘Rochecourbe’, met veel oude ‘serine – stokken’. Dat is de originele Syrahdruif met een zeer laag rendement (soms maar 25 hl/ha). De 2003 heeft een ondoorzichtige kleur en een rokerig boeket: hout, toast en vers gebrande koffie, samen met impressies van boterkoekjes, Turks fruit en een licht wilde toets. Opmerkelijke frisheid in de smaak (zeker voor een 2003), met kracht, finesse (framboostoets) en een mooi evenwicht. Lange afdronk met goede fruittannines. Karaktervolle maaltijdwijn die u serveert bij gegrild rood vlees en harde kazen met veel smaak (Cantal, Comté, Manchego).
Les Larmes du Père 2000 A.C. Saint – Joseph
Alian Paret laat zijn jonge Saint – Joseph tot 18 maanden rijpen in eiken vaten en deze pittige Larmes du Père heeft dat verblijf mooi verwerkt. U proeft een authentieke Syrah – wijn met een intense kleur en een complex boeket: pruim, kers, rijp rood fruit, vanille en wat zoethout. Let ook op de fijne houttoets. Fraai gestructureerde smaak waarin de royale fruitigheid mooi in evenwicht is met de krachtig kruidige toetsen (meidoorn, garrigue). Lange en aangenaam fruitige finale. Om deze vrij robuuste wijn nu te genieten is het aangeraden hem te decanteren. Geef hem nog 5 à 6 jaar om volledig open te plooien. Een fles op maat van wildgerechten, gegrild vlees en pittige zachte kazen.
17127 Ventoux rood 2000 Altitude 500, A.C. Côtes du Ventoux
Is een wijnstreek die geniet van een uitzonderlijke ligging, tegen de flanken van de beroemde Mont Ventoux aan. Die beheerst met zijn 1.912 meter de appellation ‘Côtes du Ventoux’. Op de steile, rotsachtige hellingen hebben: “Les Vignerons du Mont Ventoux” een aantal percelen speciaal uitgekozen voor hun hoogteligging. Zij kwamen op het idee om de lichte klimaatvariaties naargelang de hoogte naar voor te laten komen in het karakter van de wijn. Dit lag aan de basis van de cuvées zoals ‘Altitude 500’. Het is een frisse, fruitige wijn, die hoofdzakelijk afkomstig is van oude wijnstokken van het type Grenache en Syrah. Het aroma is fruitig, de afdronk nerveus, maar vlot en met aangename toetsen van kruiden en specerijen. Het is een zeer mooi wijn, door een Frans wijnblad opgenomen in een selectie van de 100 ‘beste kopen’ voor de Rhônestreek. Geproduceerd in het uitstekende wijnjaar 2000.
17127 Ventoux rood 2001 Altitude 400, A.C. Côtes du Ventoux
De wijnkelder van Bedoin, gelegen aan de voet van de Mont Ventoux, heeft bodemanalyses uitgevoerd op de oude Grenache – wijngaarden en heeft de gronden met dezelfde geologische achtergrond gegroepeerd. Zo spruit de ‘Altitude 400’ voort uit een geselecteerde groep zandgronden die daadwerkelijk op een hoogte tussen 400 en 500 meter op de Mont Ventoux gelegen zijn. De bedoeling was dat de wijnstokken op een homogene grond op hun eigen manier tot uiting zouden komen. Het resultaat is verbazingwekkend: de wijn is elegant en erg fruitig. Dankzij de Grenache heeft de wijn bepaalde fruittoetsen en is hij rond in de mond. De toegevoegde Syrah druiven (25%) geven de wijn dan weer tannines en een zekere frisheid.
17127 Ventoux Alitude
Een selectie gemaakt door de coöperatieve kelder van percelen die gelegen zijn op een hoogte van ongeveer 450 meter op de hellingen van de Mont Ventoux. Het was de bedoeling om druiven samen te brengen die afkomstig waren uit gelijkaardige terroirs, om de wijn zo meer homogeniteit te bieden. Het resultaat is verrassend: de wijn is heerlijk en typisch gekruid.
17127 Altitude 450 2003 Parcelles les Quieuches Côtes de Ventoux
Gemaakt van 75% oude Grenache en 25% Syrah, afkomstig van wijngaarden die op 450 meter hoogte liggen, op de hellingen van de Mont Ventoux. Donkerrode kleur en verleidelijke fruitneus (rode bessen) met een kruidige toets. Zacht, vol en rond in de mond. Serveren op 17°c bij leesgerechten, kleinwild en zachte kazen.
521860 Clos de l’Arbalestrier 1998 A.C. Saint – Joseph
Wijnbouwer Dominique Florentin houdt vast aan de klassieke vinificatie en maakt met veel plezier een ‘ongetemde’ Saint – Joseph. Nog jonge, net niet dakpannenrode kleur en bijna wulpse Syrah neus van meidoorn, zwart fruit, garrigue kruiden en vers gebrande koffie. In de mond rijk, rijp en vlezig. Het fruit en de kruiden uit de neus komen ruim terug, samen met een aangename frisheid. Heel evenwichtige wijn die al mooi naar zijn z’n hoogte punt is toegegroeid. Schitterende maaltijdwijn om nu van te genieten bij wildgebraad, Ree en Hert en krachtige stoofschotels.
582642 Château La Verrerie 2000
Na de zwartrode kleur volgt een krachtig en wulps boeket van bosbessenconfituur (cassis en bosbes), zoete kruiden (zoethout, vlier, tijm), viooltjes en eucalyptus. De smaak is bijzonder aangenaam; alles is ‘smooth’ en op z’n plaats: het rijpe fruit, de soepele tannines en het kruidige hout. Warme en lange afdronk. Een hartverwarmende herfstwijn en dat is niet toevallig. Hij komt van oude wijnranken (50% Syrah, 50% Grenache) met een laag rendement (35hl/ha) en rijpte in grote eiken vaten.
17906 Clairette de Die Prestige
De AOC Clairette de Die impliceert dat de wijn bereiding plaatsvindt volgens de streekgebonden tradities: stopzetten van de gisten door koude en bottelen zonder toevoeging van likeur. Dat laatste heeft een verhoogde natuurlijke suikergraad (demi - sec) met een zeer laag alcoholgehalte (tussen de 7 en 9% vol) als gevolg. Een Clairette de Die is grotendeels samengesteld uit de druivensoort Muscat, zeer aromatisch en van nature rijk aan inheemse soorten gist (eigen aan de druif). De Crémant de Die daarentegen is volledig samengesteld uit de druivensoort Clairette. Totaal verschillend van de schuilwijnen “brut” en andere “Crémants” is de Clairette ideaal om de maaltijd te beëindigen met allerlei soorten dessert. Ook geschikt als borreltje tussen twee gangen van een feestmaaltijd.
582205 Cairanne 2001 Domaine Brusset A.C. Côte du Rhône Villages
De druiven voor deze Cairanne worden apart geplukt op het moment dat ze perfect rijp zijn, én afzonderlijk gevinifieerd. De jonge wijn rijpt 10 maanden: 70% in inox cuves, 30% in vaten. Het resultaat is een intense Rhônewijn met een aantrekkelijke neus van bloemen (meidoorn, viooltjes) en smaakvol fruit (cassis, braambes) en een fijne kruidigheid. De oogst 2001 is echt super: rijp, soepele tannines en een grote fraîcheur. Nu serveren bij gegrild rood vlees, Provençaalse vleesgerechten en bereidingen met bospaddestoelen.
582629 Cairanne 2002 “Coteaux des Travers” Domaine Brusset (opdronk 2009)
De wijngaard Coteaux des Travers ligt op een heuvel boven het wijndorpje Cairanne en is rijk bezaaid met grote rolkeien (galets). De druiven worden apart geplukt, op het moment dat ze perfect rijp zijn: Grenache (60%) aangevuld met Syrah, Mourvèdre en Cinsault. U proeft een schitterende Rhônewijn met de kleur van vers geperst druivensap en een heerlijk boeket van viooltjes, zwart fruit, zoethout, garrigue – kruiden en een streepje vanille. Zeer veel fruitexpressie in de mond (rode en zwarte vruchten), en tegelijk heel elegant, sappig en fris. Een heel lekkere wijn uit het moeilijke jaar 2002.
658088 Cairanne 2003 “Coteaux des Travers” Domaine Brusset
Zeer expressieve droge witte Rhônewijn met een blinkende felgele kleur en een uitgesproken neus. U ruikt rijp wit fruit, bloemen (rozen), een toets abrikoos en een licht getoaste houttoets. De smaakt bevestigt de neus: eerst een krachtige en volle aanzet, dan opnieuw veel sappig wit fruit. De smaak is mollig maar bezit ruim voldoende frisse zuren. Lange afdronk met een fraaie houttoets. Serveer deze maaltijdwijn jong en koel bij koninginnenhapjes en vis gerechten met roomsaus.
521438 Cuvée Les Garrigues 1999 A.C. Côtes du Rhône Villages – Guy Mousset
Gerooide Garrigue – oude wijnstokken (tot 40 jaar) op terrassen – manuele pluk – beperkt rendement : 40 hl (ipv de toegelaten 52hl) – 12 maanden rijping in houten vaten.
Zwart is wat overdreven, maar deze Rhônewijn is wel heel donker gekleurd. Wat volgt is een heerlijk boeket: wilde tijm en laurier, aangevuld met viooltjes, gekonfijt fruit en boerenjongens. Je ruikt bijna de garrigue! Zeer volle en geconcentreerde smaak, krachtig en fijn tegelijk, met een heel mooie kruidigheid, peperig zelfs. Het zongerijpte fruit vult de mond en loopt lekker lang uit. Een mooie fondanttoets sluit deze pittige wijn passend af. Deze Cuvée heeft zijn naam niet gestolen! Bewaring: nog 2 à 3 jaar. Schenken bij rood vlees (in kruidige bereidingen of op de barbecue), bij wildschotels en smaakvolle kazen.
582641 Cuvée Les Garrigues 2001 A.C. Côtes du Rhône Villages – Guy Mousset (opdronk 2009)
1 Een succulente frisse en zachte wijn uit Grenache en Syrah, gerijpt op grote foeders gedurende 8 à 12 maand uit oude druivenstokken van ongeveer 40 jaar oud. Een sappige wijn, geurend naar ‘garrigue’, met fruitige elegantie en kruidige finesse in overvloed, heerlijk bij een schapenbout aan het spit, oversaust met dure olijfolie uit de streek van de Mont Ventoux.
2 Wel heel lekkere wijn, gemaakt van oude druivenranken. Die staan in een arme bodem waar vroeger alleen garrigue – kruiden wilden groeien, vandaar dan ook zijn naam. En om de appellatie ‘Villages’ te kunnen gebruiken, heeft wijnmaker Guy Mousset de rendementen serieus verlaagd. U ontdekt een wijn met een stralende, felrode kleur en een expressief, zeer elegant boeket, dat u recht naar de garrigue voert. Een echte werveling van ruiden als tijm, rozemarijn en laurier, klein rood fruit, sinaasschil en wat mokka. Een pure verrukking in de mond, warm en kruidig (peper), op een fond van mokka. Ellenlange afdronk. Een rasechte Rhône wijn om uw herfstavonden op te vrolijken. Onmisbaar in het najaar bij smaakvolle sudderpotjes met gemarineerd vlees, eendenmagret met fruitsas en zachte exotische gerechten. Ook gemengde kaasschotel kan hij perfect aan
658877 Domaine Guy Mousse ‘Les Garrigues’ (opdronk 2010)
Wel heel lekkere wijn, gemaakt van oude druivenranken. Die staan in een arme bodem waar vroeger alleen garriguekruiden wilden groeien, vandaar ook zijn naam. En om de appellatie ‘villages’ te kunnen gebruiken, heeft wijnmaker Guy Mouset de rendementen serieus verlaagd! De wijn beantwoordt volledig aan de verwachtingen: expressief boeket van uiteraard veel wilde ruiden, rijp rood en zwart fruit, viooltjes en zoethout. Ook in de mond fijn en elegant, met een vlezige structuur en een pittige afdronk. Mooi evenwicht tussen het rijp rood fruit en de aangename kruidigheid.

Rhône (rood)
De Franse AOC Côtes du Rhône is een ‘mega – appellation’. De officiële startdatum was 19/11/1937, toen de productievoorwaarden bij decreet werden vastgelegd. De nabijheid van de geweldige Rhônestroom heeft het gebied grondig beïnvloed: de rivier deed reliëf ontstaan en bracht specifieke afzettingen met rijkelijk variërende bodems. Men vindt er klei op zand of grind en ook mergel en zandsteen of rolkeien en conglomeraten allerhande. De bodems vertonen allemaal de eigenschap overdag warmte op te slaan en deze gedurende de nacht traag af te geven. Bij de naam Côtes du Rhône denken we echter te gemakkelijk aan warmte en zon. Er waait echter ook een noord – zuidwind, de fameuze mistral. In 1956 blies de winterse mistral drie weken lang met snelheden van 100 kilometer per uur en bij een temperatuur van 15 graden onder nul. De meeste olijfbomen stierven een snelle dood, maar de wijnstok hield goed stand: de landbouw in de Rhônevallei verliet massaal de olijven – en fruitteelt en in de plaats kwam de wijnstok, meer dan ooit tevoren. Nu zijn er 42.000 hectaren wijngaarden en een 10.000 wijnboeren die voor de AOC een rendement mogen halen van 52 hectoliter per hectare! De keuze van de druivenrassen is niet aan het toeval overgelaten en de Rhônewijn is altijd samengesteld, dat wil zeggen: opgebouwd uit wijn van verschillende wijnstoksoorten om voldoende smaakcomplexiteit te garanderen. Grenache – druiven (minstens 40% van de assemblage) brengen alcohol en een zekere rondheid, Syrah brengt modieuze kruidigheid in de neus en Mourvèdre een door bitterheid gedragen structuurelement. De drie vermelde hoofdcomponenten moeten minstens 70% uitmaken van het geheel. De rest mag dan gevormd worden door de wat neutrale, traditionele Carignan en de lichtfruitige Cinsault. In deze immense wijnzee onderscheidt men wel wat kwaliteitsniveaus. Iets beter is de AOC Côtes du Rhône Villages, ongeveer 7000 hectaren waarvan de wijnen van 4000 hectaren dan nog de naam van de gemeente in de appellation mogen dragen. Er is dan een alcoholgraad meer, 12 in plaats van 11, en het maximum toegelaten rendement is kleiner: 45 in plaats van 52 hectoliter per hectare. Voor de ‘gemeentelijke’ appellations zelfs maar 42 hectoliter per hectare. Recentelijk werd een viertal ‘nieuwe’ zuidelijke AOC’s opgericht, niet binnen de Côtes du Rhône, maar wel met gelijkaardige en redelijke geprijsde wijn: Coteaux du Tricastin (2.000ha), Côtes du Lubéron (4.000ha), Castières de Nîmes (5.000ha) en Côtes du Ventoux (7.500ha).
17351 Domaine de Tout – Vent 2002
Lichte kleur met een paarse, verse nuance. Neus van kruidige Syrah. Ook de smaak heeft een kruidig accent en is voldoende volumineus. Ideaal voor bij fijne bereide vleeswaren.
17351 Domaine de Tout – Vent 2006 (opdronk 2010)
Deze rode wijn is gemaakt van Grenache, Syrah, Cinsault en Mourvèdre. U proeft dan ook een levendige en elegante wijn met een neus van rijp rood fruit, bloemen en zuiderse kruiden. Soepele en tegelijk krachtige smaak dat uitloopt in een peperig staartje. Heerlijk bij rood vlees, provençaalse gerechten en kaasschotels.
17355 Domaine du Grand Vaucroze 2002
De kleur is haast rosé. Enkel wat ver fruit in de neus en dan nog na opschudden. De smaak is fris, typisch van rosé – Cinsaultdruiven. Koel te drinken als aperitief.
17142 Château Gigognan 2001
Goede, sombere kleur en neus van fruitige Syrah met viooltjes en kruidigheid. De smaak is soepel en gevuld met lengte. Goede complexe wijn met een accent van diep rijp fruit.
Rhône (wit)
Voor niet – Franse wijnen is Frankrijk een totaal gesloten land: Zuid – Afrikaanse wijn is er niet of nauwelijks te vinden en zelfs Spaanse of Italiaanse heeft er een imago van exotisch product dat best verbannen wordt naar folkloreachtige winkels. Maar erger nog: ook de Franse departementen zijn gesloten voor wijn van andere Franse gebieden. In Roussillon geen Elzaswijn en in de Elzas wordt Côtes du Rhône beschouwd als een tafelwijn een gros rouge. De Fransen zijn dan ook op lokaal niveau zeer chauvinistisch. Dat heeft bijvoorbeeld tot gevolg dat je in België op een en de zelfde plaats veel meer verschillende Franse rode wijnen kan aantreffen dan waar ook in Frankrijk, en daarbij ook nog andere types, waaronder meer uitgesproken bewaarwijnen. De Belg drinkt bovendien zijn wijn aan tafel bij de maaltijd, waardoor het marktsegment met 75% nog altijd veel belangrijker is dan de witte. Maar er komt verandering de ‘terrasconsumptie’ van wit en rosé gaat in stijgende lijn en ook de gerechten van de zo geprezen Belgische keuken worden eleganter en schuiven daardoor op in de richting van stevige witte wijn. Er komt dus een grote opening voor de vele Franse witte wijnen uit streken waar we traditioneel alleen rode wijn mee associëren: de Rolle (Vermentino) uit de Provence, Picpaul uit de zuidelijke Rhône en Viognier uit de grote plas van de Vin de Pays d’Oc. Terwijl de noordelijke Franse witte wijnen zoals Sauvignon en Chenin uit de Loirevallei, de gehele Elzas en voor een groot deel ook de Bourgogne, een aureool voeren van frisheid en eerder op fruit zijn gericht, vertonen de zuidelijke Franse witte meer karakter van rijpheid en stevigheid. Ze passen dus bij een andere soort keuken, niet bij oesters of schelpen, maar wel bij geroosterde vis en stoofpotjes van jong varkens – of kalfsvlees. De noord – zuidas van de Franse witte wijn vertoont een knikpunt bij Pouilly – Fuissé in de Mâconnais. Vanaf hier begint het Frankrijk van de ‘stevige witte’ en komen ook andere druivensoorten in het vizier: Roussanne, Marsanne, Viognier, Rolle… Maar ook zuidelijke witte wijnen moeten eerst en vooral fris smaken, dat wil zeggen, met voldoende zuren en bovendien moeten ze goed oxidatiebestendig zijn zodat ze in de warme ambiance van het zuiden een bepaalde levensduur hebben. Dit zuur moet op een natuurlijke wijze in de druiven en in de wijn tot stand zijn gekomen, want als het gewoon wordt bijgevoegd komt het in het smaakprofiel naijlend en naakt op het einde en krijgen we in wezen een ‘rolmopswijn’. Het naakte finale zuur geeft aan de wijn een overmatig zuur accent zelfs als het volgens de cijfers en de analyses niet te veel is. Men geeft nu al toe dat veel van de Franse wijn uit het jaar 2003 bijgezuurd werd omdat de grote hitte het originele zuur van de millésime heeft afgebouwd. Afwachten wat dat zal geven.

We associëren witte wijn niet met het zuiden: Chenin wijn hoort thuis in de Loire en Riesling in de Elzas of in Duitsland. Zuiderse zon en warmte zijn immers dodend voor de frisse zuren die witte wijn zo attractief maken. Het warme geweld doet het fruit rijpen en veroorzaakt hoge zoetgehaltes met de eruit volgende stevige alcohol en smakelijke tannines: kortom de eigenschappen van een goede rode. Men kan natuurlijk het ‘rode’ karakter van de wijn onderdrukken met zeer korte contacttijden tussen gistende most en schillen en pitten, maar dan komt men niet uit op witte wijn maar hoogstens op rosé. Men kan ook het dreigende, zwaar zuiderse karakter van wit onderdrukken door voor het volrijpe stadium te oogsten, maar dan komt er onrijpe zuurheid van. Met de overal, ook in het zuiden, ingevoerde Chardonnay en Sauvignon Blanc zal dan meestal nodig zijn, en dan komt er weliswaar zure wijn van, maar zuur van het onrijpe type zoals bij een groene appel. Een correct rijpe appel is ook zuur maar dat zuur is omhuld door een rijpe zachtheid die we ‘frisheid’ noemen. Met deze te vroeg geoogste Chardonnay of Sauvignon – meestal in de warmere Nieuwe – Wereldlanden of in de zuiderse gebieden waar vins de pays wordt gemaakt – bestrijd men dan heel dikwijls het grasachtige, onrijpe zuur met een flinke dosis restsuiker. Onvoorbereide proevers zullen gehaltes tot 5 gram per liter als charme ervaren maar het maakt de wijn ongeschikt voor zijn wezenlijke functie: het begeleiden van gerechten aan tafel. Verder gaat dergelijke wijn heel snel vervelen. In de meeste wijnregio’s van het zuiden heeft men echter voor witte wijn geen omport nodig van Chardonnay en dergelijke. Er zijn overal lokale witte druivensoorten beschikbaar die in de loop der eeuwen heel goed aangepast zijn en rijpe frisheid kunnen brengen zonder restsuiker. Denken we maar aan Viura uit Spanje, aan Trebbiano, Cortese, Arneis, Verdicchio en Vernaccia uit Italië of Vermentino uit geheel Zuid – Frankrijk. Ook het Rhônegebied heeft een stel witte druiven waarvan frisse en karaktervolle wijn gemaakt wordt: monocépagewijn van Viognier in de noordelijke Rhône en een assemblage van Roussanne, Bourboulenc Clairette, Grenache Blanc, Marsanne en Viognier in de zuidelijke Rhône. Proeven wat er in het glas komt.
17176 Côtes du Lubéron 2004
Nogal bleke kleur maar niet ronduit waterachtig en een frisse neus met reliëf en karakter. Dito evenwichtige smaak. Goede wijn in zijn genre.
17168 Château La Courançonne Rhône
Bleekgeel, discrete zuivere neus met zware componenten en een ronde, ernstige en geknoopte smaak van het zuiderse type.
521132 Castel Mireio 1998 Cairanne (opdronk 2004)
Is een jonge wijn, wat duidelijk tot uiting komt in zijn felle kleur. De neus is schitterend en heel typisch voor zijn appellatie: meidoornbloesem (heeft hij van de Syrahdruif), viooltjes, vanille, en een beetje hout en wat zoethout. Ook zijn smaak is heel jong, maar toch zeer krachtig en goed gestructureerd. De aanzet is rond en fruitig met veel sappig rood fruit. Daarna wordt hij kruidig en pittiger.
521696 Castel Mireio 1999 Cairanne ( opdronk 2008)
Uitstekende Cairanne met een ondoorzichtige paarsrode kleur en een wulps boeket: na de garrigue ruikt u zwart fruit, viooltjes, pure chocolade en een lichte houttoets. Z’n smaak spreekt direct aan door de souplesse en de fluwelige fruittoets. De wijn is zeer afgerond, warm en krachtig, met een lange afdronk vol zijige tannines. Een hartverwarmende wijn om Châteauneuf – liefhebbers mee te verrassen.
521697 Castel Mireio 2000 Cairanne A.C. Côtes du Rhône Villages
De rijping op eikenhouten fusten geeft deze Cairanne een uitgesproken karakter mee: aroma’s van bloemetjes (viooltjes, rozen), was, vanille, gekonfijt fruit, pezik en abrikoos. Behoorlijk complex, met accenten van verse kruiden. Zet bijna zalvend aan, vol frisheid, met veel structuur en een duidelijk overwicht van gedroogde abrikozen. Daarna veel kracht en kruiden, en een finale van hout en toetsen van hazelnoot en amandel. Pure weelde bij voorgerechten: wildpatés, gerookte zalm, parmaham… en bij hoofdgerechten als waterzooi, vis met saus en kruidige schotels (met kerrie, saffraan).
582444 Castel Mireio 2001 Cairanne – Berthet - Rayne
1 Heel typisch boeket: zwart fruit, viooltjes, kruiden (garrigue), zoethout en een beetje hout. In de mond sappig en fruitig, daarna kruidig en pittig, met soepele tannines in de lang afdronk.
2 Cairanne is de lievelingswijngaard van de Grenache – druif. Hier kan zij zichzelf een vrouwelijke charme toemeten die tot in de fles te proeven valt. Samen met een beetje kruiding van Mourvèdre en Carignan maakt Berthet er een gevleesde wijn van met een uitgesproken brede textuur en diverse aromatische accenten. Zowel kleine rode besjes, rozenbottel als zwarte peper en een pelsachtige dierlijkheid zijn erin terug te vinden. Hij is zo complex dat hij de rijke keuken van de kerstfeesten graag begeleidt. De klassieke kalkoen bijvoorbeeld, weelderig rijk opgevuld met een mengsel van gehakt vlees, champignons, ganzenlever kruidnagel en met zelfs een schijfje truffel onder zijn vel. Gul genieten noemen we dat!
3 Gemaakt van de beste Grenache druiven en gerijpt in eiken vaten. U ruikt de wilde kruiden van garrigue en van de houtrijping (tijm, laurier, vanille) en sappig rijp fruit. Zijdezacht en fruitige aanzet (rode vruchten) gevolgd door een elegant, krachtig en levendig middenstuk. Een mooi ontwikkelde wijn met soepele tannines, een pittige frisheid en een mooie kruidigheid in de lange afdronk. Schenken bij stoofpotjes, mediterrane gerechten, gemarineerd vlees en uitgesproken kazen.

Uit het vagevuur
Mauves, Tournon, Chavanay of Limony zijn sluimerende dorpjes en stadjes in de noordelijke Rhône die velen onder ons niet eens kunnen (of willen) situeren. Ze zijn echter meer dan plattelandsfolklore, want hun bodems dragen een van de minder bekende maar veelbelovende wijnheiligen: de AOC Saint – Joseph
Trendsettende wijnmakers uit de Rhône, onder wie Côte – Rôtie – paus Phillippe Guigal, hebben het meermaals uitgeroepen: “Saint – Joseph bezit het potentieel om de komende jaren echt tot iets groots uit te groeien.” Chapoutier, Jaboulet en Chave – andere grote namen uit de Rhônevallei – proberen er allang de Guigals de ideale Saint – Joseph in de fles te vangen. Maar voorlopig hapt de gewone consument nog niet massaal toe. Zoals zoveel Franse appellations bezit ook Saint – Joseph nochtans een rijke historiek. Al in de late 15e eeuw behoorde het domein Clos de Tournon, in het zuidelijke deel van de appellation, tot het clubje koninklijke wijngaarden. Ook tijdens de Franse revolutie was de reputatie nog intact en werd nagenoeg dezelfde prijs voor deze cru neergeteld als voor de zo befaamde Hermitage. Later was onder anderen Victor Hugo een grote fan van Saint – Joseph. In Les Misérables beschrijft hij zelfs de wijnen uit Mauves. Maar de echte moderne wijngeschiedenis is hoogstens enkele decennia oud en begint minder fraai. Nadat in 1956 de krijtlagen van de appellation werden vastgelegd, volgde namelijk een jarenlange wildgroei. De appellation werd vooral in 1969 als gek uitgebreid: de oorspronkelijke 90 hectare wijngaard werd in één klap met een factor 70(!) vergroot. Het kwaliteitsverlies was evident, want waar de oorspronkelijke wingerds vooral gelegen waren op de beter gesitueerde maar steile terrassen, zorgden nu de 7.000 hectaren AOC ervoor dat veel wijnbouwers hun heil gingen zoeken op de makkelijk te bewerken laagvlaktes met hun rijke alluviale bodems. Die condities bleken nefast voor kwaliteitsdruiven en – wijn. En zo verwaterde de reputatie van Saint – Joseph.
Klein maar fijn
Gelukkig kwam er ook een tegenreactie op gang. Op advies van het lokale Syndicat des Vignerons werd in 1994 een grote schoonmaak (La Révision, met een looptijd van 30 jaar!) ingezet en werd zwaar het mes gezet in de wingerdoppervlakte. Meer dan de helft van de oorspronkelijke appellation werd ongeschikt verklaard voor de wijnbouw. De AOC kromp officieel naar een potentiële 3.004 hectare. Een schok die blijkbaar positieve effecten heeft gehad: op dit moment is hooguit 800 hectare in exploitatie. Bovendien gebruikt nu zeker driekwart van de domeinen uitsluitend druiven van de zuid - zuidoostelijk georiënteerde, steile hellingen met hun granietbodems. Dat zorgt uiteraard voor de nodige plukproblemen, maar de kwaliteit maakte de voorbije 10 jaar een enorme sprong. Daarmee zijn natuurlijk niet alle problemen van de baan. Zo is er de geografie. Waar de meeste andere noordelijke Rhône – appellations vrij compact zijn, strekt Saint – Joseph zich van Château Grillet uit tot aan Cornas, en bestrijkt zo een mozaïek van microklimaten. Door die ongewone uitgestrektheid bezit Saint – Joseph wijnkundig eveneens twee gezichten. De kern van de AOC bevindt zich in het zuidelijke deel, dicht bij de dorpjes Mauves en Tournon, terwijl het nieuwe deel zich in het noorden situeert, geklemd tussen de steden Chavanay en Limony. Die diversiteit vormt meteen de imagohandicap voor Saint – Joseph, want ook in het glas is er uiteindelijk sprake van minstens twee stijlen binnen de appellation, ook al werkt iedereen er vooral met Syrah als sleuteldruif en domineert rood (92%) de productie. De Saint – Joseph ‘uit het noorden’ blijkt doorgaans lichter en eleganter qua structuur, meer fruitgedreven en voorzien van een hogere aciditeit, terwijl de wijnen uit het zuiden al meer verwantschap tonen met de mediterrane Rhônes. Ze smaken doorgaans kruidiger, rijker, zwaarder en potiger.
Veel potentieel
Door al die factoren is Saint – Joseph, zelfs in Frankrijk, de ‘grote onbekende’ gebleven binnen de rode Rhône – familie, Saint – Joseph is een typische regionale of zelfs ‘provenciale’ bestseller gebleven, die in de streek rond Lyon razend populair is – ook in kwaliteitsrestaurants – maar zelden of nooit tot de betere kaarten in Parijs weet door te dringen. Laat staan in de Belgische topzaken of wijnkelders. Ook Belgische Rhône fans van ‘ferm rood’ grijpen tegenwoordig wel naar Gigondas, Côte Rôtie, Châteauneuf of Cornas, maar laten Saint – Joseph in een hoekje liggen. Maar de zaken zien er wel rooskleuriger uit, want de laatste 5 à 10 jaar vallen de resultaten van de grote schoonmaak ook in het glas te proeven. Veel Saint – Joseph bezit nu meer karakter, ook al omdat een tiental jaar terug veel producenten nog nonchalant druivenmateriaal van diverse zones, kwaliteitsniveaus en leeftijden met elkaar mengden, maar nu (sub)terroirs en lieu – dits beginnen te begrijpen en te bottelen. En geef toe: hoeveel andere appellations hebben ‘vrijwillig’ de productie beperkt om op termijn meer kwaliteit te leveren?
17091 Château des Fines Roches, Châteauneuf – du – Pape 2000
In Châteauneuf – du – Pape wordt ook droge witte wijn gemaakt, uit onder meer Grenache Blanc – en Bourboulencdruiven. De hoeveelheden zijn beperkt, zodat er weinig commerciële ruchtbaarheid wordt aan gegeven. Ten onrechte in dit geval. Een verrassende wijn, die goed gezelschap is voor krab of gegrilde vis.
17353 Château des Fines Roches, Châteauneuf – du – Pape 2004 (opdronk 2010)
Opmerkelijke Châteauneuf met een sterke persoonlijkheid, gemaakt van de typische druiven Syrah, Grenache en Mourvèdre. Krachtige, volle en kruidige wijn met rijk boeket. Schenken bij wild, gekruide gerechten en kazen.
17142 Château Gigognan ‘Vigne du Prieuré’ Côtes du Rhône 2001
Dit is een wijn met een lichte schijn. Schijn bedriegt. In de mond krijgen we een gulle botertoets en mooi geconcentreerd rood fruit. De heldere tint wordt veroorzaakt door de Grenache, een druif met een dunne schil en weinig pigment. Gigognan biedt waar voor zijn geld.
Wijnactua
Onlangs kreeg ik het oogstverslag 2002 van een gereputeerd domein uit de zuidelijke Rhône. Het verslag was bikkelhard en duidelijk: 2002 was in alle opzichten een moeilijk jaar. Begin september 2002 veroorzaakte hevig onweer met de nodige hagelinslag en zelden geziene hoeveelheden neerslag verwoestende schade in de wijngaard. De druiven die nog niet op de grond lagen, moesten nogmaals extra worden uitgeselecteerd omdat schimmels welig tierden. Het grootste probleem was echter het bereiken van de gewenste suikerniveaus in de druiven. Terwijl de Syrah zonder veel moeite een potentieel haalt van 14° en meer, verscheen nu 11.5° op de teller. De methoden om een mindere jaargang te camoufleren zijn legaal: chaptaliseren, omgekeerde osmose, enzovoort. Niets van, de jonge generatie kwaliteitsbewuste wijnboeren kiest ervoor de jaargang in de wijn tot volle expressie te brengen. Door een hoger aandeel aan Grenache, die sowieso gretig een hoog alcoholpotentieel haalt, kan de wijn de AOC – vereisten halen zonder dat er geknoeid moet worden. De wijnen zullen wel lichter zijn, maar eerlijkheid is troef. Het zit goed in de zuidelijke Rhône. Toch is er een duidelijke stijlbreuk. Als we een abstractie maken van de massawijnen zijn de domeinen in twee groepen te delen. Zij die kiezen voor toetsen van nieuw hout en overextractie (waarbij het werk in de kelder dus fundamenteel is) en zij die kiezen voor een terroirgericht aanpak (waarbij de wijngaard de sterkst bepalende factor is en hout ondergeschikt is aan de expressie van de druivenrassen). Vandaag kiezen we voor de tweede wijnen van de laatste groep. Het zijn beide wijnen waar nieuw hout geen vinger in de pap heeft en over een duidelijke Rhône – stijl beschikken. In de glazen verscheen nog een jaargang 2000, maar het proefteam was nu al razend benieuwd naar de resultaten van 2002.
17318 Domaine de la Font du Roi, Châteauneuf – du – Pape 2001
Châteauneuf – du – Pape blijft de klassieker van het Rhône – gebied. Dus blijft een aantal wijnbouwers trouw aan de klassieke vinificatie met veel druivenrassen, hoge gistingstemperatuur en oud hout. Dat levert in dit geval een robuuste wijn op die enige elegantie puurt uit de toevoeging van witte Picpouldruiven. Zeker decanteren.
582298 Les Garrigues 2000 A.C. Côtes du Rhône Villages
Wel heel lekkere Rhônewijn (zeer goed wijnjaar), gemaakt van oude druivenranken. Die staan in een arme bodem waar vroeger allen garrigue – kruiden wilden groeien, vandaar ook zijn naam. En om de appellatie ‘Villages’ te kunnen gebruiken, heeft wijnmaker Guy Mousset de rendementen serieus verlaagd! De wijn beantwoordt volledig aan de verwachtingen: mooi geurenpalet met uiteraard veel wilde kruiden, weelderig rood fruit en mooie toetsen meidoornbloesem en zoethout. Ook in de mond lijkt het alsof u in rijp fruit bijt. De wijn is lekker jong, sappig en krachtig. Een grote Rhônewijn met een uitstekende prijs – kwaliteitsverhouding. Bewaring nog zeker 4 à 5 jaar. Schenken bij smaakvolle gerechten als een gegrilde entrecote met Provençaalse kruiden, eendenconfit en uitgekozen streekkazen (bv Saint – Albray).
582991 Les Garrigues 2002 A.C. Côtes du Rhône Villages
Het Domaine Guy Mousset, met z’n oude wijnranken waar ook de schitterende Clos Saint – Michel (Châteauneuf – du – Pape) van gemaakt wordt, is gelegen op vroegere garrigue, vanwaar ook de naam van deze cuvée. U ontdekt een wijn met een stralende, kleurrijke weerschijn en een verfijnd, zeer elegant boeket, dat u recht naar de garrigue voert. Een echte werveling van klein rood fruit, frambozen, viooltjes en Provençaalse kruiden. Een pure verrukking in de mond, boordevol plukvers fruit en kruiden in de finale. Een bijzonder geslaagd millésime, wat hem onmiddellijk een openbaring maakt voor de oogst 2002; of binnen de 2 jaar. Een must voor pasta’s (met saus), zoals tagliatelle met champignons. Ook zeer geschikt voor gevogelte met groentekrans en jonge, zachte kazen.
582295 Clos Saint – Michel 2000 A.C. Châteauneuf – du – Pape
1) Franck en Olivier Mousset zetten het werk van vader Guy Mousset met verve verder. Hun 2000 scheert hoge toppen: donkerrode kleur en complex geurenpalet van braambes, mediterrane kruiden (laurier en tijm), viooltjes, gekonfijt fruit, kersen en ander zwart fruit. Soepel en evenwichtig in de mond, goed gestructureerd, weelderig fruitig (griottekers) en aangenaam kruidig. Na de fluwelige aanzet komt de ware aard boven: karaktervol (goede tannines) en rijp (2000 is echt een groot jaar).Bewaring van 6 à 7 jaar. Verdient smaakvolle wildgerechten (wild zwijn) en uitgesproken kazen.
2) Minder intense, robijnrode kleur. Het zéér rijpe in de aanzet verwijst naar de prachtige jaargang 2000, die hier in de zuidelijke Rhône bijzonder geslaagd was. De druiven waren uitermate rijp, waardoor de wijn qua zachtheid en alcohol uitbundig lijkt. De looistoffen zijn droog, maar goed opgevangen door bovengenoemd fruit en alcohol. De retro van specerijen is echter te krachtig voor dit subtiele gerecht. Enkel in de sublieme geconcentreerde gevogeltesaus vindt hij zijn partner. Een gerecht moet echter in zijn geheel samengaan met de wijn om een optimaal resultaat te bekomen. Vandaar dat een meer ‘gestoffeerde’ grondstof als basis hier beter zou passen. Vervang de kip door pluimwild en je bent al een héél stuk op de goede weg. Drinken binnen de 5 jaar is aangewezen voor deze rijpe Châteauneuf!
582638 Clos Saint – Michel 2001 A.C. Châteauneuf – du – Pape (opdronk 2009)
Hun 2001 scheert hoge toppen: hij is donkergekleurd en geurt heerlijk, zeer rijp fruit (zwarte kers), wilde kruiden (laurier) en specerijen (zoethout). Krachtige smaak met veel rood fruit, een fijne kruidigheid, rijpe tannines en levendige zuren. Het is dus een moderne, fijne en frisse Châteauneuf om jong al van te genieten. Hij bezit echter genoeg bewaarvermogen voor nog 6 à 8 jaar kelderrust. Even boven keldertemperatuur serveren bij stoofpotjes met gemarineerd vlees, kleinwild (hazenpeper) en pittige kazen. In 2002 produceren zij geen wijn de kwaliteit van de oogst is te slecht.
17139 Côtes du Rhône A.C. 2000 Veilles Vignes Caves Saint – Pierre
De Grenache, - Cinsault, - en Syrahdruiven voor deze speciale cuvée zijn afkomstig van meer dan 40 jaar oude druivenstokken. Ze bezorgen de wijn een rond, gul en pittig karakter. Heerlijk bij vleesschotels, barbecue en kaas. Bewaring nog 2 à 3 jaar.
17139 Côtes du Rhône A.C. Elevée en fût de Chêne – Caves de Saint – Pierre (opdronk 2008)
Heerlijk fruitige en kruidige Rhônewijn, met een diepe kleur en mooie houtaroma’s in geur en smaak. Deze gecorseerde wijn doet het zeer goed bij vleesgerechten, wild en kasschotels.
17209 Château de Bosc 2003 A.C. Côtes du Rhône
Château de Bosc de druiven van deze wijn komen zelfs gedeeltelijk van de beste percelen van het vroegere Vieux Tinel. Druivenvariëteiten: Syrah, Grenache en Cinsault. De wijn vangt aan met een mooie jonge kleur, een fruitige en kruidige neus. Dit wordt bevestigd in de smaak: fruit en kruiden in een goede mix, voldoende alcohol. Schenk deze wijn jong en een beetje fris (14 à 16°c) bij wit en rood vlees, grillades en gemengde kaasschotels.
17074 Côtes du Rhône A.C. 2002 élevé en fûts de chêne – Caves Saint - Pierre
Zeker een evenwichtige wijn. De samenstelling van de druivenvariëteiten (Grenache, Syrah, Cinsault) en de inbreng van een rijping op vaten en een lange gisting maken hem rijker! Deze wijn heeft een neus van hout en exotische kruiden. Hij is vet en vlezig in de mond. Zeer aromatisch van afdronk en een prima begeleider van konijn, gevogelte en kaas.
17074 Côtes du Rhône A.C. 2003 élevé en fûts de chêne – Caves Saint – Pierre
Het vette oogstjaar vertaalt zich in dit geval in een romige neus met een hint van gegrild hout. Medium geconcentreerd rijp fruit met vette textuur, weerkerende romigheid, maar ook bitter van groene steeltjes. De pikante toets in de finale, eigen aan de alcohol, krijgt de overhand bij een hoge omgevingstemperatuur. Best koelen tot 17°c.
470499 Château Mont – Redon 1995
Indrukwekkende Châteauneuf van het uitstekende wijnjaar 1995, die opent met een zeer geconcentreerde, donker purperrode kleur. Onmiskenbaar rijke Rhôneneus: zoethout, zuiderse kruiden, viooltjes en bessen (zwarte bes en bosbes), met op het einde delicate houttoetsen. Mondvullende en succulente aanzet, gevold door een krachtig en evenwichtig middenstuk. Lange en veelbelovende finale. Een wijn met diepgang en finesse. Château Mont - Redon behoort tot de absolute top in Châteauneuf du Pape. De vinificatie is in handen van 2 broers en een schoonbroer; Voor hun rode Châteauneuf kiezen ze bewust voor oude ranken gemiddeld 40 jaar oud) en kleine rendementen (30 hl per hectare).
582370 Château Mont – Redon 2000 (opdronk 2009)
Grote Rhônewijn van de uitstekende oogst 2000. Opent met een donkere kardinaalrode kleur en een expressief boeket dat duidelijk gekleurd is door de vele uren zon: kruiden (kruidnagel, laurier), rijp rood en zwart fruit, gekonfijte toetsen en een hint van versgebrande koffie. Zeer krachtige aanzet, onmiddellijk gevolgd door veel en rijp fruit. De wijn bezit een goede smaakstructuur met een aangename aciditeit (zeker voor een wijn van 14% vol). Een bijzondere complexe Châteauneuf die nu al heerlijk is. Kies edel wild zoals hert en de beste stukken everzwijn.
658018 Château Mont – Redon 2001
1 Nog jonge, kardinaalrode kleur en open boeket van fijne Provençaalse aroma’s en een mooie toets zoethout. Zeer fruitige aanzet (rijpe pruim en kers), gevolgd door een krachtig middenstuk. Een pittige wijn dus, die lekker lang uitloopt in een licht gerookte afdronk. Uitstekend begeleider van groot wild, gegrild rood vlees en lamsvlees en niet te pikante kazen.
2 De oogst 2001 was bijzonder goed in Châteauneuf. Fraaie roodbruine kleur en een zeer complex boeket: versgebrande koffie, kruiden, vanille leder, gekonfijt fruit en na walsen ook nog vers fruit. Elegant en sappig in de mond, met de aroma’s uit de neus die een voor een terugkomen. De wijn bezit een stevige structuur met pittig fruit en goede fruittannines. Lange afdronk met toetsen sinaas en aangenaam kruidenbittertje. Reserveren voor bij het betere gevogelte zoals kwartel met fruit of eend in sinaassaus. Past ook goed bij niet te pikante kazen.
Oogstjaar 2003
Onder alle regio’s is de Rhône betrekkelijk gespaard gebleven. In het noorden werd er vanaf 18 augustus geoogst in de percelen met witte druifstokken, en een weekje later in de rode. Rond 9 september was de oogst binnen. De witte en de rode worden fantastisch, met rendementen die de cijfers van 2002 benaderen, behalve in de Ardèche, waar 21% minder werd geplukt. Maar naar het zuiden toe werd er vrijwel op dezelfde data geoogst. De druiven Syrah, Grenache, maar ook Cinsault, Carignan en Mourvèdre hielden merkwaardig goed stand in de moordende hitte. De geoogste hoeveelheden schommelen wel volgens de regio: 11% meer in de Vaucluse, maar 1% minder in zowel Drôme als Gard.

In het land van kalkbrokken en rolkeien is de wijn paus
Als je de brute bodem in en rond Avignon bekijkt, dan houd je het niet voor mogelijk dat mensen hierop überhaupt iets willen planten. De grond lijkt soms wel het midden te houden tussen een verlaten woestijn en een buitenaards mystiek landschap… Maar precies hier, op deze dorre, uit kalkbrokken of grote rolkeien bestaande grond, ligt de bakermat van een van ’s werelds meest beroemde wijnen: de Châteauneuf – du – Pape!

Dat moeten de pausen uit de 13e en 14e eeuw van onze jaartelling ook al in de gaten hebben gehad, want zij verlegden er zelfs hun hoofdkwartier voor van Rome naar Avignon. Clement V en Jacques d’Euze bouwden in Avignon een gigantisch pauselijk paleis. Johannes XXII plantte zijn eigen wijngaard aan en ook Urbanus V verbleef er een tijdje en bracht er zelfs een druivensoort binnen, de Counoise. Counoise is een van de dertien toegelaten druivensoorten in de regio. Er zijn vele bodemsoorten en topgrafische verschillen, allemaal onder invloed van de majestueuze Alpen.
Kaasplankwijn
Vroeger ging, traditioneel bij de kaasplank, de fles Châteauneuf – du – Pape open op het eind van de maaltijd. Dat paste gewoon samen zoals een perfect huwelijk… Het tegenovergestelde is waar, tenzij je kiest voor een witte Châteauneuf – du – Pape natuurlijk, want dan ontstaat een ander liefdesverhaal van kaas en wijn. Witte ‘pauswijnen’ zijn zeldzaam, maar enorm boeiend, tenminste als ze met zorg gemaakt zijn. Wijn kiezen voor een topper en een sympathieke wijn. Eenvoud siert, dus kozen we eerst uit de Côtes du Rhône Villages Cairanne voor de Coteaux des Travers 2003 658083 van het familiebedrijf Domaine Brusset, waar Laurent de scepter zwaait. Het is een wijn met dezelfde receptuur als grote broer Châteauneuf, met vijf druivensoorten die elk hun ‘steentje’ bijdragen. En aan steentjes genoeg, want het karakter van de wijn is afkomstig van druiven op kalkstenen hellingen, verzacht door de finesse van fijne zandgronden. De wijn is rijk en breed, maar dankzij de Clairette behoudt hij ook een waardige frisse toon, die ervoor zal zorgen dat hij nog enkele jaren goed kan ouderen. Maar om eerlijk te zijn, wij vinden hem nu op zijn best, weelderig breed met een krokante toets. De kaasplank zal gelukkig zijn met deze schoonheid, maar onze klassieke Noordzeekeuken is er gek op!
Wild van Wild
De topper heet Château de la Gardine 658202, die genesteld ligt in Châteauneuf – du – Pape zelf, op het plateau van Montredon naar het westen toe op 56 hectare. Op zes ervan worden witte druivensoorten gekweekt, vooral Grenache Blanc, opgefrist door Clairette, Roussanne en Bourboulenc. De eerste twee zijn het delicaatst en worden op inox cuves gegist om geen contact met zuurstof te hebben want daar zijn ze gevoelig voor, terwijl de andere, terwijl de twee andere op eikenhouten vaten gevinifieerd worden. De wijn uit 2002 is een machtige wijn die best wel van enkele jaren kelder deugd zal hebben om volledig tot ontplooiing te komen. Tenzij je hem enkele uren in een brede karaf laat ademen, zodat het aroma vrijkomt. Een complexe wijn dus voor speciale momenten, gastronomische of vriendschappelijke. Hij zal steeds een waardige partner zijn bij smaakvolle gerijpte kazen of complexe visgerechten. Maar ook wit vlees en zelfs pluimwild heeft hij graag als tafelgenoot.
Een vat vol specerijen
Wijnen uit het zuiden moeten het wel hebben van véél verschillende druivensoorten. En voor de rode wijnen zijn dat er tien. Toch kiezen de beste wijnbouwers voor een dominantie van Grenache, ook wel de Pinot Noir van het zuiden genoemd, om zijn elegantie en finesse die hij weet te ontwikkelen. Wijnen uit de beroemdste gemeenten Châteauneuf – du – Pape en Gigondas zijn wereldwijd bekend als de meest kruidigste wijnen die er zijn, een vat vol specerijen! De redenen ervoor zijn juist te vinden in de waaier aan druivensoorten en de verscheidenheid aan bodemstructuur. Hoe meer stenen, hoe meer mineraliteit en textuur; hoe zandiger, hoe fijner en eleganter. Opnieuw gingen we op zoek naar kleine en grote broers, die het ‘kruidenvat’ op een bijzondere manier weten te vullen. Deze keer waren de jaargangen bepalend, en niet de herkomst. Niet zonder reden. De drie laatste jaren die nu op de markt zijn, lonen zodanig de moeite dat we er niet omheen konden.
Elk jaargang zijn aangezicht
De wijnen die we nu drinken, zijn uit 2002. Een uitgeregend jaar, zegt men. Maar juist in die jaren gaan we op zoek naar wijnbouwers die speciaal hun best doen. Wij kozen voor de Gigondas Les Hauts de Montmirail 658086, op houten vaten gelagerd van het Domaine Brusset. De wijn bestaat voor meer dan de helft uit Grenache, aangevuld met Syrah en Mourvèdre. Aan dit druivenbestand merk je al dat de wijn zowel kracht als finesse in huis heeft. Vooral in 2002 is Laurent zeer voorzichtig omgesprongen met de houtrijping, waardoor hij erin slaagde om een harmonieuze wijn op de fles te krijgen. Een heerlijke wijn om nu te genieten, maar beslist ook om nog een jaar of twee in de kelder te houden. De Château de la Gardine 2002 van familie Brunel is wat krachtiger en strenger, maar toch vroeger te genieten dan gewoonlijk. Wil je deze zomer echter heerlijk genieten van een uitbundig glas bij de barbecue, dan is de Côtes du Rhône Villages Cairanne Coteaux des Travers 2003, 658083 van Brusset een prima compagnon. 2003 was uitbundig rijp en rijk, de juiste wijn voor de komende zomer dus. Hij biedt tegelijk een mand vol zwarte bessen en komt de barbecuekruiden perfect tegemoet met zijn geur van zwarte peper. Bewaarwijnen bij uitstek zijn echter deze uit 2001, een klassiek seizoen met zijn natje en zijn droogje. De wijnen uit dit jaar zijn ronduit schitterend, uitgebalanceerd, harmonieus en met een perfect verouderingspotentieel. Die van Franck en Olivier Mousset, de Clos Saint – Michel 582638, steunt op drie druivenrassen: Grenache, Mourvèdre en Syrah. Ze zijn afkomstig van op de oude Rhônebedding, bezaaid met de typische rolkeien. Door een uitzonderlijk laag rendement, een gepamperde vinificatie en subtiele rijping zijn de wijnen van een kwaliteit die jaren kelder aan kan. Een schitterende gastronomiewijn als begeleider van complexe wildschotels of kruidig gebakken rood vlees. Maar er is ook een Cuvée Réservée 582640 die gemaakt is met de allerbeste druiven van het domein. Deze wijn is het kwadraat van de voorgaande met een bewaarpotentieel dat ze deze regio normaal niet toeschrijven. Een grote wijn voor grote momenten. Hij vraagt zeker om te verluchten in een karaf en om geschonken te worden in brede glazen op 17°c. Een topper.
582638 Châteauneuf – du – Pape ‘Cuvée réservée’ 2001 – Clos Saint – Michel
Klassiek en gedistingeerd van stijl is de Châteauneuf van Olivier en Frank Mousset. Boerenjongens, kersen op alcohol, typeren samen met vlezige pruimen de eerste neus. Die wordt onmiddellijk gevolgd door een vurige toets van zwarte peperen gedroogde oosterse specerij.Ook de smaak is karaktervol n rijk met veel van alles, maar vooral veel bewaarpotentieel. Hij vraagt dus om een dik uur karaf voor je hem schenkt. Schenk hem bij geroosterd rood vlees of een geurige stoofschotel van vooraf gemarineerd haarwild.

Wijnbaken op het Hermitagemassief
De familie Chapoutier heeft een waar wijnimperium uitgebouwd op het Hermitagemassief. Het is vandaag in handen van Michel Chapoutier.
In al die jaren van buitenlandse wijnreportages hebben we onze fotograaf slechts eenmaal grauwgroen van schrik zien uitslaan Dat gebeurde twintig (1985) jaar geleden, toen Michel Chapoutier met ware doodsverachting van op de immens steile Hermitagehelling (op sommige plaatsen tot 64%) met ons naar beneden stormde. Remmen op de kruispunten? Niet nodig! Ondertussen onderhield hij ons op sappige toon over de intrinsieke kwaliteiten van de unieke en zongerichte granietrots waarop zijn crus (Le Pavillon en La Sizeranne) tot een van de meest briljante bewaarwijnen van Frankrijk evolueren. Pas toe we veilig en wel, maar versuft tot zelfs behekst door de trip, bij grootmeester Pic in Valence aan tafel zaten, konden we onze eerste wijnvragen stotteren… Vorige maand (4/2005) verklapte een trouwe medewerker van het huis ons dat de charmante patron Michel, nu 41 jaar, nog steeds “une horreur derrière le volant” is. We waren dolblij dat we ditmaal met onze eigen wagen de Hermitage mochten overdoen, aangezien Michel in zijn Australische wijngaarden vertoefde.
Zeven generaties topkwaliteit
Volgens de archieven was er ruim tweehonderd jaar geleden al sprake van een Chapoutierfamilie die zich als “négociant – éleveur” in de regio ontpopte. Maar het was wachten op Polydor Chapoutier, die in 1879 de eerste steile wijngaardlapjes aankocht. Zeven generaties later is het nobele wijnhuis integraal in handen van de jonge en dynamische Michel Chapoutier. Hij kocht in 2000 de aandelen van zijn broer Mark over. Het Chapoutierimperium strekt zich uit over de AOC’s Hermitage, Crozes – Hermitage, Saint – Joseph, Côte Rôtie, Condrieu, Cornas, Châteauneuf – du – Pape en verder over riante wijngaarden in nog zuidelijkere regio’s als Ardèche en Roussillon, tot zelfs drie domeinen in Australië (sinds 1997). De fraaie etiketten voor de allernieuwste aanwinsten zoals Banyuls, Maury, Rivesaltes en Australia, werden ontworpen door echtgenote Corinne. Sinds 1996 hebben die zelfs een brailleschrift, als een uitgestoken vriendenhand naar blinde mensen die graag ook weten wat ze in hun glas krijgen. Voor de typiciteit van elke wijn en elk perceeltje tekent Michel in oenolgisch overleg met zijn formidabele keldermeester Bruno Mathieu. Samen roeien ze kordaat en efficiënt tegen de stroom van een mondiale monocépagesvervlakking in. Tot grote ergernis van enkele regionale collega’s die liever heil en gemakzucht zoeken in het commercialiseren van jonge wijnen die alleen de expressie van het druivenras weergeven zonder zich om de complexe eigenheid van elk terroir te bekommeren. Michel houdt het dus resoluut bij het karakter van elk lapje wijngaard, hoe minuscuul ook. Hij zweert bij een sélection parcellaire. De rode wijnen ondergaan een lange maceratie (schilweking) en geven dus nobelere tannines, vooral ook omdat hij alleen opteert voor de jus de goutte. Tijdens de vinificatie mag de vergistingstemperatuur wel eventjes pieken tot 30 à 31 graden om een aantrekkelijk kleurextract te bekomen. De witte kanjers krijgen vooral finesse en fruitigheid mee en slechts tweederde van de totaliteit ondergaat een vatrijping alvorens te worden vermengd.
Michel heeft het niet zo begrepen op diepdonkere tot zwarte, plompe en stroeve wijnen. Of het met zijn eigen woorden te zeggen: “Vroeger maakte ik geluid, nu is het muziek geworden…”
Stamvader van alle Franse crus?
De Hermitage, de steilste wijnrots van Frankrijk, is genoemd naar ridder Henri Gaspard de Steringberg. Gedegouteerd na een bloedige veldtocht tegen de Zuid – Franse Katharen, trok hij zich terug in 1224 terug op die piek als kluizenaar of heremiet. Wanneer je van op het perron van het stadje Tain – l’Hermitage een aangrijpende foto van de rots neemt, moet je beseffen dat je wellicht de oudste en meest indrukwekkende wijngaarden van het land in de lens hebt. Hier gedijt zoals nergens anders de blauwe druif Syrah. Die is wellicht aangebracht door zeevarende Feniciërs, eeuwen later geëxploiteerd door de Romeinen, graag gevolgd door de Tempeliers, kort daarop door de Pausen – levensgenieters die zich in 1309 in Avignon kwamen vestigen, en tenslotte in de gedichten en verzen door schrijvers als Alphonse Daudet, Victor Hugo en Mistral als zoveel liederlijke wijnen met korven vol rood fruit, zwoele vanille, eikenhout, oosterse peper en bedwelmende aroma’s van wilde Provençaalse kruiden. De witte wijn, hooguit één vijfde van de totale productie, is afkomstig van Marsanne en Roussanne. De AOC Hermitage omvat 136 hectare. Je kan die beschouwen als een onofficiële, maar prachtige grand cru die amper een fractie uitmaakt van de veel grotere dorpsappellatie Crozes – Hermitage, goed voor 1.290 hectare vlak golvende gaarden langs de pittoreske oevers van de Rhône. Hermitage en Crozes – Hermitage maken samen met zes andere AOC’s (Côte – Rôtie, Condrieu, Château Grillet, Saint – Joseph, Cornas en Saint – Péray) deel uit van de wijnregio Les Côtes du Rhône Septentrionales. Dat is een smalle en steile vallei die zich uitstrekt van de zuidelijke poorten van de zijdestad Lyon over Vienne tot Valence, een gebied met koude en strenge winters maar met hete zomers. De meer zuidelijke Côtes du Rhône Méridionales van Montélimer tot Avignon moeten het nog meer opnemen tegen een nog brandende zon en bijtende mistralwinden. Ze spreiden zich uit over weidse vlaktes en hebben als kwalitatieve uitschieters vooral Châteauneuf – du – Pape, Côtes de Ventoux, Gigondas, Lirac, Tavel, Côteaux du Tricastin, Rasteau en Beaunes de Venise binnen de AOC. Maar ze verschillen meer in wijn dan de naam Côtes du Rhône laat vermoeden. Trouwens, sommige wijnboeren en dito huizen durven nog steeds een loopje nemen met de kwaliteit, zodat de naam van de regio helemaal niet de lading dekt.

De zoete onbekenden
Met één rode en één witte heeft de Rhônevallei twee zoete wijnen: Beaumes – de – Venise en Rasteau. Ze zijn bij ons nauwelijks of niet bekend, hoewel hun namen vaak op de etiketten te zien zijn.
Beide zijn gemeentenamen die behoren tot de groep van zestien en beide zijn gelegen op de laatste afdalende heuvels vanuit de Alpen. Ze hebben allebei ook een gelijkaardige topografie, want ze liggen opmerkelijk beschermd tegen de vaak gure en strakke mistralwind vanuit het noorden. En in beide gemeenten staan de wijnstokken in kobaltkalk met zand en weinig rolkeien. Het kan dus niet anders dan dat zij gelijkaardige wijnstijlen voortbrengen. Alleen de druiven, bedoeld voor deze intrinsiek zoete wijnen, zijn verschillend. Rasteau is rode, Rancio of amberkleurige wijn uit bijna uitsluitend Grenache druiven, terwijl Beaumes – de – Vénise alleen witte levert, exclusief van Muscat à Petit Grains, ook wel Muscat de Frontignan genoemd. Wie dit soort ‘versterkte’ zoete wijnen wil produceren, moet minstens een kwart kilo suiker per liter in de druiven bereiken, bij wet vastgelegd! Een uitzonderlijk goede zongerichtheid is dus heel belangrijk. De gisting wordt onderbroken door toevoeging van 5 tot 10% wijnalcohol van 90°. Door deze ingreep blijft ongeveer 100 gram suiker onvergist in de wijn achter. Vandaar de zachte zoete smaak. De Muscat de Beaumes de Venise is meer verspreid dan Rasteau omdat de oppervlakte vrijwel 15 keer groter is en de link naar de gastronomie makkelijker. Het weelderige muskaataroma is zeer verleidelijk bij meloen uit Cavaillon, ganzenlever, maar ook (wit) schimmelkazen ( denk maar aan de beroemde ‘Camembert Fourré’ van wijlen grootmeester Harold Follet) of exotische fruitige nagerechten zijn geliefkoosde partners.
Sprankelend levend!
Schuimwijnen uit de Rhônevallei? Geen kat kent ze, als ze al bestaan… Natuurlijk bestaan ze, en dan nog in verschillende smaakstijlen, pittig droog of vrolijk zoet. De eerste komt uit het noordelijke gebied van de Rhônevallei, uit Saint – Péray. Deze kleine wijngaard van nauwelijks 55 hectare produceert stille en schuimwijnen uit Marsanne en Roussanne samen of afzonderlijk gebotteld. De schuimwijnen zijn een curiositeit die elke eigentijdse wijnschenker op zoek naar authentieke wijnen zou moeten kennen. Ze worden gemaakt volgens dezelfde methode als grote broer Champagne, met een tweede gisting op fles dus. Een beetje verder naar het zuiden, zowat halverwege tussen het noordelijke en zuidelijke deel van de wijnstreek aan de andere kant van de stroom, worden ook schuimwijnen op de markt gebracht, maar in twee verschillende stijlen. De ene is een lichte frivool zoete schuimwijn die Clairette de Die heet. Hij is gemaakt volgens de méthode dioise ancestrale, wat neerkomt op een natuurlijke eerste gisting in de fles, waardoor de belletjes ontstaan maar ook de restsuiker bewaard wordt. Om het aroma kracht bij te zetten, vullen ze hier de plaatselijke Clairette – druif aan met 75% Muscat à Petit Grains. De andere is de Crémant de Die en is gemaakt op dezelfde manier als Saint – Péray, maar gemaakt van de Clairette – druif. De lokale bevolking vindt dus alle wijnstijlen in eigen streek!

658419 Château Saint – Roch 2003
De gebroeders Maxime en Patrick Brunel van Château de la Gardine (Châteauneuf du Pape) verwerven in 1998 het wijngoed Château Saint Roch.Van vooral Grenache (50%), Mourvèdre (30%) en Syrah (20%) maken ze een diepgekleurde Rhônewijn met een prettig fruitboeket met impressies van wilde kruiden. In de mond weelderig, vlezig en vol. De warme aroma’s uit de neus keren één voor één terug in de rijke smaak die verrassend fris en levendig blijft. Een wel heel lekkere Rhône.
658990 Château Saint Roch 2005
De gebroeders Maxime en Patrick Brunel van Château de la Gardin (Châteauneuf du Pape) maken op hun wijngoed Château Saint Roch in Lirac ook een erg lekkere witte wijn met een fijn geurend boeket van rijpe perzik, kamperfoelie, kamille en linde. De Grenache Blanc (waaruit de wijn overwegend is gemaakt) brengt nog een romige toets aan. In de mond fris en krachtig, sappig en wat vet, het geheel mooi evenwichtig. Een aangename maaltijdwijn voor bij kalfsblanquette, gerookte vis en visgerechten met saus.
Côtes du Rhône 2004 – Caves Saint Pierre
Goed geconcentreerde kleur met een nuance van rijp fruit. Wat anonieme neus van het type klein rood fruit. Zeer smakelijke aanzet in de mond en een fris, tanninerijk verder verloop met goede lengte. Wijn voor bij stevig vlees.
17246 Vacqueyras 2003 Préférence – Caves Saint Pierre (opdronk 2009)
Vacqueyras is een van de wijngemeenten in de Côtes du Rhône (nabij Châteauneuf – du – Pape) met een eigen herkomstbenaming. Karaktervolle rode wijn met krachtige, wat kruidige smaak. Fijn en elegant begeleider van fijne vleeswaren, rood vlees en kaasschotels.
17411 Les Hautes Rocs 2003 Terra Vitis
De milieubewust getelde Grenache – en Syrah druiven bezorgen deze krachtige wijn z’n typische aroma’s van rood fruit, viooltjes en kruiden. Aangename en volle aanzet, gevolgd door een pittige smaak met veel rijp fruit en ruiden in de afronk. Jong op zijn best, bij wit en rood vlees, grillades en kaasschotels.
17176 Domaine de la Dormance 2004 (opdronk 2007)
Mooie rode kleur en aroma’s van vers rood fruit. Soepele, zachte smaak met veel fruit en aangename kruidigheid. Uitstekend bij uw dagelijkse maaltijd.

In de ban van Viognier
De Viognier is het best bekend voor zijn smaak van abrikozen, perziken en kruiden. Maar het is ook een druif die moeilijk groeit. Dat neemt niet weg dat heel wat landen in de ban van ‘Viognier’ zijn.

In 1965 bestond slechts 8 hectare Viognier in de noordelijke Rhône onder de appellatie Condrieu. Men veronderstelt dat de druif al meer dan 2.000 jaar in deze streek groeit. De Romeinen zouden de Viognierdruif vanuit Dalmatië naar de Rhône hebben getransporteerd. De toename van het aantalaanplantingen gebeurde gradueel. In 1986 werd slechts 20 hectare aangeplant, in 1990 was dat 40 hectare, in 1995 80 hectare en in 2000 welgeteld 108 hectare. Vandaag telt de totale beplanting iets meer dan de helft van de toegelaten oppervlakte die mag gecultiveerd worden.
Condrieu
Condrieu ligt in het uiterste noorden van de Rhônestreek. Het bestaat uit zeven gemeenschappen gelegen op steile heuvels, voorzien van terrassen. Viognier is er de enige toegelaten druivensoort voor witte wijn. De inhoud van elke fles, afkomstig uit Condrieu, bestaat volledig uit Viognier. Maximum 30 hectoliter per hectare opbrengst is toegelaten. En toch bedraagt de jongste 20 tot 25 jaar gemiddeld slechts 15 hectoliter per hectare. Dicht bij Condrieu ligt een van de kleinste Franse “appellations Contrôlées”: Château – Grillet. De wijnboer pulkt er de druiven wat voeger dan in Condrieu, mar hij bottelt er later. De wijn gaat er op vat om pas twee jaar later gebotteld te worden. Het resultaat is volgens critici enerzijds dat de wijn minder geconcentreerd is maar anderzijds krijgt de wijn goede kritiek en dus ook een duurder prijsetiket. Het verschil tussen de smaak van een wijn uit Condrieu en een Château Grillet of uit de rest van de wereld is te wijten aan verscheidene factoren. De twee meest overwegende zijn de bodem en het ras van de wijnstok. De bodem in het noorden van de Rhône heeft een licht zanderige boenlaag op graniet, terwijl in andere regio’s meer sprake is van leem en kleiachtige grond. Een verandering van ras van wijnstokken is een gegeven in recente beplantingen, wat resulteert in druiven die minder geconcentreerde wijn opleveren. De wijnstokken die de beste wijn produceren, zijn meer dan 20 jaar oud. In de noordelijke Rhône zijn er trouwens wijnstokken van 70 jaar en ouder terug te vinden. Het grootste deel van de wijnstokken buiten de noordelijke Rhône zijn jonger dan 10 jaar, die betekent dat hun potentieel in de toekomst ligt. In de jaren 1990 steeg de interesse voor Viognier door andere wijnboeren uit de streek. Aanvankelijk werd de druif geteeld om met andere druiven te worden vermengd, om op die manier extra karakter aan de wijn te kunnen toevoegen en Syrah wijnen te verzachten in smaak. Op vlak van temperament maakt het gebruik van Viognier in wijnen wel degelijk een verschil. Nu komt Viognier tot zijn recht doordat het steeds vaker in zijn pure vorm wordt gegeerd (monocépage).Vele van de Viognier wijnen zijn lichter en geconcentreerder dan hun Condrieu – neefjes. Niettemin behouden ze iets van het onderscheiden Viognierkarakter: veel fruit vergezeld van een fleurig boeket. De ideale beplanting van Viognier in de Rhône bedraagt ongeveer 740 hectare. Om een beeld te scheppen, kunnen we even stilstaan bij andere Franse streken en het aantal hectare Viognier: in de Ardèche, Languedoc 1.390 hectare, in Roussillon 86 hectare en in Pays du Nord en Provence 110 hectare.
Internationaal
Niet enkel in Frankrijk is Viognier terug te vinden. Ook in andere Europese landen zoals Italië, Spanje, Griekenland, Zwitserland en Oostenrijk is Viognier populair. Buiten Europa hebben Californië en Australië een belangrijke rol gespeeld door de snelheid waarmee ze Viognier gingen aanplanten. Voor 1990 waren er nauwelijks wijngaarden in Californië. Vijftien jaar later hebben ze rond de 800 hectare Viognier. De eerste wijngaarden werden rond 1980 in Calera aangelegd, maar sinds de jaren 1990 werd er heel wat aangeplant op vraag van de Amerikanen. Ondertussen staat Viognier ginds onder cultwijn gecatalogeerd en betalen de mensen er ook een steviger prijs voor, afhankelijk van de kwaliteit natuurlijk. In Californië experimenteren ze voornamelijk door Viognier te combineren met Chardonnay, Chenin blanc en Colombards. In Australië is het vooral Yalumba Estate die garant staat voor de groei en ontwikkeling van Viognier. Et zuiden van Australië bevat meer dan 200 hectare Viognier, wat 70% van de totale Australische druivenbeplanting betreft. De kwaliteit van de wijn is nogal uiteenlopend, van slecht tot uitstekend. Een andere vermeldingswaardige eigenschap is het hoge alcoholpercentage dat je kan terugvinden op de fles (13% en meer). Ook andere delen van de wereld is Viognier te vinden: Chili, Argentinië, Uruguay, Brazilië, Mexico, Nieuw – Zeeland, Zuid – Afrika, Canada en Japan zijn in de ban van de Viognier.
Onvoorspelbaar
Opmerkelijk is dat Viognier een moeilijke druif is. Ze is geneigd om heel weinig te produceren, met het gevolg dat de opbrengst onvoorspelbaar. Je met Viognier plukken wanneer de druif volledig rijp is. Wanneer ze te vroeg geplukt wordt, slaagt ze er niet meer in haar klassieke aroma’s en volle smaak te ontwikkelen. Deze onzekere druif heeft een enorme heldere gouden kleur en het aroma van bloemen en vers fruit. Vele worden verrast door de smaak. De kleur en de geur doen heel zoet aan, maar de smaak is droog met heel wat nuances. Om de verrassende droogte van deze wijn te kunnen proeven zijn laat geoogste dessertwijnen afkomstig uit bijvoorbeeld Condrieu, een echte aanrader. Viognier is het best gekend door zijn smaak van abrikozen, perziken en kruiden, gecombineerd met een hoog alcoholgehalte (13% + ) en een lage aciditeit. Zoals de meeste witte wijnen drink je Viognier best jong, alhoewel de klassieke Viognier uit de noordelijke Rhône langer kan evolueren.
Gerechten
Je kan de Viognier met vele gerechten combineren: gerechten uit de oosterse keuken, Mexicaanse gerechten, gemiddelde tot sterke en zoute kazen, sterk smakende visgerechten, gerechten met varkensvlees of kip, vers fruit… Om af te ronden de altijd terugkerende vraag: waarom zijn de wijnen uit Condrieu zo duur? Zijn ze dat wel waard? Natuurlijk wel, als je weet dat alles in de wijngaard manueel moet gebeuren, dat de druif zelf zoals voordien beschreven zo delicaat is, dat het wijnen zijn afkomstig van lage rendementen… Dit alles draagt ertoe bij dat grootste wijnen uit Condrieu een prijskaartje hebben dat meer dan gerechtvaardigd is. En waarom zou een goede Condrieu goedkoper moeten zijn dan een goede Meursault?
Geliefd en gehaat
Is er wel iemand die echt van Viognier houdt? Niet alleen is ze voor wijnbouwers een bijzonder moeilijke druif om aan te planten, voor de liefhebber is zij quasi onbetaalbaar…Toch is de populariteit van Viognier momenteel groot, want ze slaagde erin zich in de kielzorg van haar mannelijke (rode) tegenpool, waarmee ze trouwens graag het vat induikt, mee te laten zuigen in de ‘tijdelijke’ roem. Viognier wordt trouwens sinds lang geblend met Syrah, om deze laatste in al haar geweld te temperen. Deze bezielende, maar duivelse druif, in de jaren 1960 nagenoeg verdwenen, is nu een uitzonderlijke basis voor enkele van de meest gegeerde druivensoorten in de Rhônevallei en de wereld. Een controverse, want de Rhône telt zelf vandaag nauwelijks meer dan 100 hectare Viognier – wijngaard. Maar weinigen slagen erin om een uitdrukkingsvolle wijn uit te brouwen.

Jonge appellaties
Ze zijn niet nieuw, ‘Les jeune appellations de la Vallée du Rhône’, maar wel recent bij de Rhônestreek gevoegd. Relatief nieuw, want er is lang gewerkt aan deze samenwerking en de ene heeft de weg al wat sneller afgelegd dan de andere. Vermoedelijk is de Rhôneploeg nu volledig.
Het valt nu af te wachten hoe ze samen door de huidige crisis komen, want al onze positieve gedachten ten spijt, ook de Rhône zit diep in de economische wijncrisis. Ondertussen staan ze met hun vijven in voor 23% van de totale productie: Côtes du Lubéron, Costières de Nîmes, Côteaux du Tricastin, Côtes du Ventoux en Les appellations du Diois. 53,5 % van de Rhôneproductie steunt op de overkoepelende regionale appellatie, 10% voor de regionale met gemeentenaam en slechts 13,5% verdeelt over 15 crus. Elk dus nauwelijks één procentje… Maar globaal bekeken is het een vrij goede verdeling, want ook de wijnmarkt ziet er zo uit. Het belangrijkst echter, en dat hebben we in onze wijnstudie over de Rhône niet volledig kunnen concluderen, is de prijszetting. Het heeft lang geduurd voor de ‘kleine broertjes’ als Rhônewijnen waardering kregen, maar misschien vullen zij dat bijzonder grote deel van de wijnkoek wel in? We bekijken hier of hun profiel creatief genoeg is.
Côtes du Lubéron: beslaat 4.239 hectare wijngaard ten oosten van Avignon, voornamelijk beplant met blauwe druivenrassen. De wijnen zijn sinds 1988 bij de AOC – club en liggen midden in een natuurlijk park van 120.000 hectare. Het zal wel verbeelding zijn, maar ze hebben er een uitgesproken aroma, net als de fantastisch geurende meloentjes uit het nabijgelegen Cavaillon. Syrah, Grenache en Cinsault wedijveren er om de meeste aandacht.
Costières de Nîmes: fungeert geografisch als overgang tussen de Rhône en de Languedoc, maar koos om diverse terroirredenen om bij de Rhône te behoren. Schitterende juweeltjes worden er geproduceerd, vooral in rood. Waardig om tegenover de grote seigneurs te staan.
Côteaux du Tricastin: is een groot wijngebied, want het telt 2.600 hectare dat al in 1973 als dusdanig is erkend. Vooral rode wijn domineert hier het aanbod met Grenache voorop, maar Syrah eist steeds meer de aandacht op. Beide willen ze maar al te graag partner zijn van de unieke plaatselijke truffels. De rest van het aanbod wordt voor tweederde gedekt door roséwijn. De rest wordt ingevuld met droge witte wijn uit verschillende druivensoorten.
Côtes du Ventoux: is vanzelfsprekend de wijngaard op en rond de gelijknamige machtige berg en werd net als Tricastin in 1973 erkend. De Mont Ventoux is van onschatbare natuurlijke waarde en werd daarom door de Unesco als natuurlijk biosfeer beschermd. In november 1994 werden de kwaliteitsnormen voor de appellatie een heel stuk strenger, met de nadruk op het wijngaardbeheer. De regio wordt gedomineerd door een sterke coöperatieve productie, die 82% van de markt voor haar rekening neemt. Nagenoeg alle wijn die geproduceerd wordt, is speelse rode of ongecompliceerde rosé.
Les Appellations du Diois: Er worden op de 1.400 hectare tellende wijngaard echter evenzeer andere wijnstijlen gemaakt. In 1975 doken onder de aam Chatillon – en – Diois fruitige wijnen op uit interregionale druivenrassen als Chardonnay, Aligoté, Pinot Noir en Gamay. Wit en rood dus. In 1993 kwam er nog een droge witte versie van Clairette bij, de Côteaux de Die. De rest van de wijngaard leeft in de Vin de Pays de la Drôme – sfeer.

De Rhône in cijfers
De Rhônevallei is ontzettend belangrijk voor de Franse wijneconomie, want ze is op een na belangrijkste regio van het land. De oppervlakte zit momenteel rond 80.000 hectare, naar gelang wijngaarden gerooid of heraangeplant worden. Nagenoeg 280 gemeenten zijn rechtstreeks bij de wijnproductie betrokken. Het gros van de wijnbedrijven zijn zogenoemde ‘Caves particulières’ (15.229). De meeste druiventelers brengen hun oogst echter naar de 113 coöperatieve kelders. De rest wordt door de 45 ‘maison de négoc’ of handelaars en 6 ‘unions de producteurs’ of productievennootschappen verwerkt. Coöperatieve kelder zijn zeer sterk in de Rhônevallei. Zij zorgen voor 72% van de productie. Individuele producenten leveren 25% en de klassieke handelaars slechts 3%. Naargelang het jaar worden ongeveer een half miljard flessen Rhônewijn verkocht (in 2002 was dat 479 miljoen), waarvan 30% naar het buitenland vertrekt. De AOC Côtes du Rhône alleen al neemt 50% van de productie voor zich. De cru’s leveren 13% en de Côtes du Rhône Villages 12%. De resterende 25% wordt aangebracht door ‘les jeunes Appellations de la vallée du Rhône’, die ‘de nieuwe school van de Rhônevallei’ worden genoemd. De Rhônevallei is een uitgesproken rodewijngebied. 90% van de AOC – productie is rode wijn, 6% rosé en 4% witte wijn. Twee van de Cru’s leveren alleen rode wijnen: Cornas en Côte – Rôtie. Vier Cru’s maken alleen witte wijnen: Château Grillet, Saint – Péray, Condrieu en de Vin Doux Naturel Beaumes de Venise. En eentje maakt alleen rosé: Tavel. Enkele locaties zoals Côte du Rhône Villages hebben midden in de zware crisis nog bijgeplant: Côtes du Rhône Villages heeft er 20% bij en ‘les jeunes AOC de la Vallée’ 11%, samen goed voor dertigduizend hectare. En dat terwijl de jongste 15 jaar de wijnproductie van de Côte du Rhône al is vertienvoudigd.

Rhônevallei op haar productiefst
Sinds de druifluisepidemie in de tweede heft van de 19de eeuw zijn nooit meer zoveel wijngaarden aangeplant als voorheen. Toch s er in heel Frankrijk, dus ook in de Rhônevallei, flink wat uitgebreid sinds de tweede wereldoorlog en vooral in de jongste dertig jaar.
De ‘golden sixties’ met een flink stuk in de ‘seventies’ en ‘eighties’ maakten de wijnboeren gulziger en gulziger. Concurrentie bestond niet, het leven was goed. Aanvankelijk moesten de wijngaarden de terreinen delen met olijfbomen, maar de vernietigende winter van 1956 maakte daar definitief komaf mee. De druivelaar is sindsdien heer en meester op het veld. De Rhônevallei lijkt op het eerst gezicht uit twee grote delen te bestaan: het noorden tussen Vienne en Valence en het zuiden in een brede cirkel rond Orange tot aan Avignon. Maar in feite is et een patchwork van bodemsoorten, een lappendeken van gemeenten en dorpjes, een boeiend landschap van heuvels die zo uit de Alpen lijken weggerold. Met vooral in het zuiden elk een eigen terroir, en dan hebben we het niet alleen over de bodemsoorten, kweekten ze langzaamaan elk hun eigen wijnstijl. Daarnaast heeft de Côte du Rhône ook stiefkinderen. Zij worden ‘les vins de la Vallée du Rhône’ genoemd, duidelijk te maken dat ze een beetje ondergeschikt zijn aan de echte Côtes. Het betreft een viertal vrij grote gebieden die als met een navelstreng aan de machtige stroom verbonden liggen: Le Diois, halverwege tussen het noordelijke en zuidelijk deel; les Côteaux du Tricastin, geknuffeld tussen Montélimar en Grignan; les Côtes du Ventoux en les Côtes du Lubéron, in mekaars verlengde naar het zuidoosten toe, en les Costières de Nîmes, als tussenschakel me de verderop liggende Languedoc.
Stroom
De rode draad door de verschillende landschappelijke aspecten is de machtige Rhônestroom, die zijn naam aan de regio schonk. Hij ontspringt in Zwitserland, daalt naar het westen af tot even onder de Bourgognestreek en neemt de Saône mee op sleeptouw richting Middellandse zee. Vergeeld van zijn fluitende stem, de typische mistralwind van uit de Alpen, regelt hij de temperatuur en de gezondheid in de wijngaarden langs zijn oevers. In het noordelijk deel van de wijnstreek wringt de stroom zich tussen de steile terrassen van gneis, graniet en leisteen, en zoekt zich kronkelend een weg naar het zuiden. Meer zuidwaarts, in de brede vallei, vertoont de Rhône de typische meanders, om in een wijd opengespreid delta in de mediterrane waters uit te monden. Op de compacte moederrots in het noorden voelen slecht enkele druivenrassen zich goed: de rode Syrah en de witte Viognier. Enkele ander witte druiven, Roussanne en Marsanne, doen hier en daar verwoede pogingen om hun stukje van de wijngaard te veroveren, maar ze blijven ondergeschikt. In het zuiden is de bodem in een zeer geschakeerde regenboog samengesteld uit sediment en afzettingen van de stroom en de bergen. Rolkeien en zandstructuren wisselen af met klei en kalksteen in zeer uiteenlopende combinaties. Daardoor vinden we hier zo’n veelvoud aan druivenrassen. Châteauneuf – du – Pape allen al mag er dertien mengen in éénzelfde wijn, bij wet toegestaan. Maar het is de Grenache die de toon zet. “ De Pinot Noir van het zuiden” zei ooit iemand… Al deze componenten zorgen ervoor dat de Rhônevallei uitzonderlijk veel soorten wijn kan produceren. De breedte van de vallei zorgt op haar beurt voor dat de Rhônevallei ook uitzonderlijk veel wijn kan produceren. En degelijk studie van al de terroiraspecten is dus noodzakelijk om goede wijn te kunnen maken.

Château du Prieuré 1989
Briljante, transparant purperen kleur. Discreet aromatisch: rijp fruit met pittige kruidige toetsen. Soepel, zeer rond en commercieel. Zacht fruitig met aangename frisse specerijen afdronk. Grenache, Cinsault, Carignan, Syrah.
Château du Prieuré 1994
Een smakelijke, fruitige Rhône waar alles goed in de haak zit. Mooie Ruby kleur met veel fonkeling. Getypeerd boeket met impressies van kruiden, rode pitvruchten en wat zwarte drop. Redelijk vlezig middenstuk in de smaak, met zachte, ronde fruitigheid en een mooie fraîcheur. Finale met specerijen en opnieuw wat zwarte drop. Een toegankelijke Rhône met correct fruit van kop tot teen. Grenache, Cinsault, Carignan, Syrah.
658326 Tavel 2004 Cuvée Tableau
Deze royale rosé spreekt al direct aan door zijn intense, frambozenrode kleur. Aroma’s van klein rood fruit (framboos, aalbes), cassis en zachte kruiden strelen de neus. Deze sappige wijn is erg levendig en krachtig in de mond met veel fruit en een stevige structuur. Aangenaam fris en fruitig tot lang in de kruidige finale. Doet het erg goed bij wit vlees, de eerste barbecue, slaatjes met warme geitenkaas, enz. Jong drinken, voldoende koel aar ook niet té koud.
658630 Tavel AC 2005 – Cuvée Tableau
Tavel is de enige Rhône – appellatie met alleen roséwijn. Het is dan ook één van de beste rosés van Frankrijk. Deze bezit een frambozenroze kleur en een lekker fris boeket van klein rood fruit (denk framboos en rode bes) en ‘neusjes’. In de mond opgewekt, levendig en krachtig. Een smakelijke wijn met veel materie en veel frisheid. Vrij lange afdronk met kruidige tonen (peper) en een gerookte toets in de finale. Een aanrader bij uw zomerse gerechten: wit vlees, pastasalades, gemengde slaatjes, enz. Jong en koel serveren.
658719 Les Boudalles 2005 Domaine Brusset AC Côtes du Ventoux
Op het familiebedrijf Brusset krijgen de beste druiven uit de kleine wijngaard Boudle (5 ha aan de voet van de Mont Ventoux) een koele gistingen een rijping in inox cuves. Doel: de heerlijke aroma’s van vers fruit en de frisheid maximaal in de wijn te houden. U ruikt dan ook veel rijpe vruchten in het boeket, gevolgd door wilde kruiden en viooltjes. Die aroma’s trekken zich door in de volle en vlezige smaak die tegelijk krachtig en kruidig is. Karaktervolle wijn met vinnige zuren en een licht minerale toets in de afdronk. Heerlijk bij grillades en brochettes op de barbecue (gekruid met tijm en Provençaalse kruiden), en zuiderse gerechten.
658083 Domaine Brusset 2003 AC Cairanne (opdronk 2008)
Deze wijn ruikt heerlijk naar zwarte bessen, kruiden (laurier, tijm) en zoethout. Dat de wijn deels in eiken vaten rijpte, merkt u aan de licht gerookte houttoets. Zijn smaak is krachtig en tegelijk elegant, boordevol rijp fruit. De zuren en de pittige pepertoets houden de wijn aangenaam fris. Een aanrader bij gegrild vlees, hindengebraad en stoofpotjes.
658084 Domaine Brusset ‘Tradition Le Grand Montmirail’ 2004
1 Oogt fel qua kleurspiegel. Bouquet van rode en blauwe pruimen, lichtjes gestoofd en rijp. In de mond vlezig en jammy, met veel zwarte kersen, maar ook een prima fraîcheur. Heel veel structuur en fruitvet.
2 Afkomstig van druiven die groeien aan de voet van de Dentelles de Montmirail: 65% Grenache, aangevuld met Mourvedre en Syrah. De jonge wijn rijpt voor bijna de helft in kleine vaten. De 2003 bezit een donkere en dieprode kleur, gevolgd door een rijk boeket van garriguekruiden, versgebrande koffie, gestoofd fruit, eikenhout en zoete kruiden. Zachte en ronde aanzet waarna de wijn zijn spieren laat rollen via een krachtige smaak en pittige tannines. Die zijn wel mooi ingebed in sappig en vlezig fruit. Deze wijn past perfect bij een smaakvol wildgerecht zoals hazenrug met knolselderpuree.
658202 Château de la Gardine 2002 AC Châeauneuf – du – Pape (opdronk 2013)
1U proeft een moderne fruitgedreven Châteauneuf met uit het glas stuivende aroma’s van rood fruit, vers gebrande koffie en cacao. Krachtige en smaakvolle wijn met zijdezachte tannines en een aangename aciditeit. Serveren bij stevige vleesgerechten, gebraad en wild.
2 Bijzonder lekkere wijn van vooral Grenache (75%), aangevuld met Syrah (25%). Die groeien in zonovergoten terrassen in de gemeente Rasteau en Roaix. Ze bezorgen de wijn zijn granaatrode kleur en terroirneus van klein rood fruit, pruim, cuberdons en garriguekruiden. Krachtig in de mond, met veel rijn fruit, kruiden (peper en specerijen), elegante tannines en een lange afdronk. Niet te koel serveren bij gegrild vlees (lamskoteletjes) en een gevarieerde kaasschotel.
582734 Hermitage AC 2001 Guigal (opdronk 2011)
Pittige Syrah wijn met zeer donkere kleur en bijna wulps boeket van rood fruit, kruiden (pepertoets), wildgeuren en gerookt hout. Complexe en krachtige maak, zeer mondvullend en fijn tegelijk. Serveren bij groot wild, rood vlees en uitgesproken kazen. Jong drinken is eerst karafferen.
17256 Crillon Rosé Ventoux 2004
Côtes de Ventoux betekent letterlijk: de hellingen van de Ventoux – berg. Het is de berg die je vanuit bijna elke lek in de Rhônevallei kan zien. Zoals de naam aangeeft, waait het nogal sterk rond de top van de Ventoux wat heel mormaal is, de berg staat geïsoleerd in het landschap vlakbij de Rhônevallei. Deze levendige rosé is fruitig en soepel. Past bij alle gerechten.
17256 Crillon Rosé Ventoux 2005
Het werd reeds in het lang en het breed door de pers aangekondigd: de jaargang 2005 is uitstekend in alle wijnstreken van Frankrijk. Inderdaad: ze zijn allemaal evenwichtig in de mond en combineren zowel fruitaroma’s als een frisse en geconcentreerde smaak. Deze wijn is af! Is droog en verfrissend.
17256 Crillon Rosé Ventoux 2006
De wijn heeft een alcoholpercentage van 14°c, maar dat laat zich helemaal niet voelen: de wijn heeft een droge densiteit en is bijzonder fruitig: aalbessen, blauwbessen, aangevuld met een vleugje gernadine.
392600 Domaine du Monteillet 1993 ‘Cuvée du Papy’ AC Saint Joseph (opdronk 2003)
658058 Domaine du Monteillet 2001 ‘Cuvée du Papy’ AC Saint Joseph
Saint Joseph is een appellatie in het noorden van de Côtes du Rhône waar de Syrahdruif onbetwistbaar heerst. De Cuvée du Papy is een selectie van druiven van zeer oude Syrahstokken, die bovendien niet wordt gefilterd. U proeft dus een authentieke wijn met een intense roodbruine kleur en rustiek geurenpakket van zoethout, mokka, hout en animale toetsen. Gespierd en ferm in de mond, met gedroogd fruit en de kruidige houttonen; Vinnige zuren bezorgen de wijnen en aangename fraîcheur. Een goed getypeerde Saint – Joseph. Even verluchten in een karaf kan geen kwaad, en dan serveren bij krachtige wildschotels en kruidige stoofschotels.
470240 Condrieu 1996 Domaine du Monteillet
De wijngaard van Domaine du Monteillet is slechts 1,5 ha groot. Hun opmerkelijke Condrieu wordt droog gevinifieerd en rijpt gedeeltelijk in eikenhouten vaten (60%). Deze zeldzame wijn heeft een zuiver boeket met subtiele aroma’s perzik en abrikoos, ondersteund door een fijn vleugje hout. Echt een schitterende, zeer aromatische wijn met een heel lange afdronk.
17513 Chusclan Domaine Colombier 2004
Chusclan is een van die dorpjes die hun naam naast de benaming Côtes du Rhône, Villages mogen zetten
32269 Château de Manissy 1991 Tavel
Uitmuntende droge rosé uit Tavel met mooie roze – topaaskleur. Opmerkelijk elegante wijn, fijn en rijk. Wordt gewonnen uit de Grenache en Cinsault, aangevuld met de Clairette; Bourboulenc en Syrah. De druiven groeien op de zuidhellingen van Tavel in een bodem vol ronde keien. De ‘Pères de la Sainte Famille’ (een zendelingenorde) die de wijn maken, zijn al sinds 1919 aanwezig op Château de Manissy.
322857 Hermitage 1991 Domaine Bernard Chave
Bijzondere wijn met dieprode kleur en geconcentreerd boeket van bloemen. Geconcentreerd en tanninerijk, doch heel aangenaam in de mond.
322860 Cornas 1989 Les Murettes (opdronk vanaf 1999)
De gemeente Cornas ligt in het noordelijke gedeelte van de wijngaard van de Côtes du Rhône. De wijnen van deze appellaties zijn zeer donker, ze zijn immers afkomstig van de Syrah druif. Les Murettes is een zeer expressieve wijn, me een potpourri van bloemenaroma’s, in harmonieus evenwicht met een krachtige smaak. De wijn is al mooi geëvolueerd.
322859 Côte Rôtie 1990 Bernard Burgaud
Deze grote wijn uit de Côte du Rhône is zeer donker, zelfs bijna donker gekleurd. Hij heeft een zeer expressieve neus met wilde doch fijne aroma’s van meidoorn
392487 Château du Prieuré 1994
Deze opmerkelijke witte Côtes du Rhône wordt uitsluitend gemaakt van de Viognier – druif, bekend van de kleine maar beroemde wijngaarden Condrieu en Château Grillet. De Viognier 1994 van Château du Prieuré is een wijn met een licht goudgele kleur met groene schakeringen. In zijn boeket onderscheidt u florale tonen en aroma’s van fruit uit e Provence zoals perzik en abrikoos. De mollige smaakaanzet wordt gevolgd door mandenvol fruit, afgerond met een zweem van vanille en een aangename aciditeit.
392582 Château de Vaudieu 1993
De Château de Vaudieu 1993 valt op door z’n intens kardinaalrode kleur. Deze elegante en vrij krachtige Châteauneuf – du – Pape heeft een goed getypeerde Grenache – neus: fijn rood fruit dat overgaat in pittig kruidige aroma’s. Hij doet het dan ook uitstekend bij wild en mooie stukken rood vlees. De wijngaard van Château de Vaudieu is 60 ha groot en strekt zich uit over zuiderhellingen ten oosten van het dorp Châteauneuf – du – Pape. De druiven worden er manueel geplukt en de wijn rijpt er gedurende 18 maanden n cuves.
470112 Vignobles Lucien Gabrel Barrot 1981 (opdronk 2000)
De familie Barrot is een oud geslacht van wijnbouwers die nog klassieke Châteauneuf du Pape maken. Hun wijngaard is z’n 12 ha goot en beplant met een eigen keuze uit de 13 toegelaten soorten. De helft van de stokken is meer dan 40 jaar oud. De druiven worden licht gekneusd en de most gist lang en traag. De jonge wijn rijpt gedurende ten minste 2 jaar in eikenhouten fusten. De Barrot 1981 valt op door z”n intense donkerrode kleur met mooie oranje rand en warme, wat kruidige neus. In de mond vol, krachtig en warm, met een aangenaam bittertje in de lange afdronk.
470553 Cuvée Antique Cairanne 1995
Van de 77 gemeenten uit de appellatie Côtes du Rhône Villages, hebben slechts 16 het recht om hun gemeentenaam op het etiket te vermelden. Eén daarvan is Cairanne, een klein wijndorpje bovenop een heuveltop tussen Orange en Vaison la Roamaine. De wijngaarden kijken uit op de Dentelles de Montmirail en de Mont Ventoux. Voor deze speciale ‘Cuvée Antique’ rijpt 20% van de assemblage op nieuw eikenhout. Het resultaat is een wijn met een flinke purperrode kleur en een heel intense neus: pruimen, meidoorn, peper, laurier… de kenmerken van een echte Rhônewijn. Volle, vlezige en zeer fruitige smaak die uitloopt in een lange en krachtige finale.
470723 Château Fortia 1995 Châteauneuf – du – Pape (opdronk 2004)
Deze uitstekende Châteauneuf opent met een zeer diepe kleur en een typische neus van viooltjes en zoethout op een fond van zwarte bessen en zuiderse kruiden. Na walsen ontdekt u nog een mooie houttoets en herfstgeuren. Zeer compleet van smaak (rijpe druiven) en aangenaam kruidig (laurier). Stevige en lange afdronk.
658680 Tavel AC 2005 Domaine Garcin
Smaakvolle Tavel van Grenache, Cinsault, Clairrette, Syrah en Carignan. Intense bessenrode kleur met oranje zweem. Wat mineraal boeket (silex) dat na opschudden direct voor het fruit gaat; vooral framboos en rode bes. In de mond toont deze Tavel direct zijn karakter; soepel, elegant en tegelijk fris en pittig fruitig. Warme en fruitige afdronk die lekker lang uitloopt in een kruidige finale. Kan makkelijk grillades, vis, koude buffetten en zomerse slaatjes aan.
748084 Tavel AC 2006 Domaine Garcin
De Lirac van Domaine Garcin komt uit een schrale bodem, bezaaid met grote rolkeien (zoals in Châteauneuf). Dit is de thuishaven van druiven als Grenache, Syrah en Mourvèdre waaruit deze smakelijke wijn is gevinifieerd. Hij ruikt echt zuiders: viooltjes, garrigue, zoete kruiden en heel veel zwart fruit (compote van braam en bosbes). Karaktervolle smaak met een stevige structuur van zwart fruit, mineralen (grafiet) en vinnige tannines. Die pittige fruitigheid houdt bovendien de 14,5% alcohol mooi in bedwang. Mag wel lichtjes gekoeld worden geserveerd.
658983 Muriel Amadieu 2004
Wijnbouwer Pierre Amadieu zoekt in de speciale cuvée Muriel Amadieu vooral naar finesse en elegantie. In dit moderne type Gigondas zit naast Grenache en Syrah dan ook een deel Cinsault. Het is en bijzonder lekkere Rhônewijn met aroma’s van kruiden (laurier), viooltjes, vers geplukt rood fruit en een toetsje cassis. Heel speels en frisse aanzet, direct gevolgd door veel rood fruit en kruiden (zoethout).
17221 Château Bégude 2004
Ook al is deze wijn hier te lande gebotteld, toch heeft hij een mooie aromatische expressie van leder en kruiden. In de mond speelt de Grenachedruif (80%) eerste viool en zorgt voor sappig bessenfruit, dat mediumgeconcentreerd is, in lijn met het oogstjaar. Daardoor missen we ook wat spieren om op te tornen tegen het alcoholgehalte (14°).
17438 Château Bois de la Garde Rosé 2004
Van typische Rhônedruiven wordt hier een elegant gespierde rosé gemaakt. Floraal aroma met jasmijn en narcis, frisse aanzet van klein rood fruit (vooral framboos), maar ook wat rijpe citrus met achteraan op de tong goede zuren. Rosé met materie en een aangename minerale onderbouw
658680 Tavel A.C. 2005 Domaine Garcin
Deze smaakvolle Tavel van Grenache, Cinsault, Clairette, Syrah en Carrignan. Intense bessenrode kleur met oranje zweem. Wat mineraal boeket (silex) dat na opschudden direct voor het fruit gaat: vooral framboos en rode bes, nog gevolgd door viooltjes en fijne kruiden. In de mond deze Tavel direct zijn karakter: soepel, elegant en tegelijk fris en pittig fruitig. Warme en fruitige afdronk die lekker lang uitloop in een kruidige finale.
17190 Tavel – Domaine Romagnac 2004
Het bloemige en het hintje framboos delft bij deze rozé uit de buurt van Châteauneuf snel het onderspit voor een kruidige ondertoon. In de mond gaat hij tegelijk prikkelend en vetjes over de tong met een goed gestoffeerde kern van rood fruit. Naar het einde toe is er en pikkant bittertje en komt de alcohol (13,5%) wat opspelen.
17489 Château La Courançonne 2005
Opent mediumrood, briljant met een neus van echt jeugdige rode besjes, lichtjes kruidig. Goede, vrij vlezige smaak met een misschien iets te geprononceerde fraîcheur, maar verrassend vette bessenstart. Voor de bbq.
17320 Les Hauts Rocs 2006
Zeer evenwichtige wijn. Hij is heel fruitig, heeft een goede zuurtegraad en bevat niet te veel alcohol.
748083 Tavel A.C. Domaine Garcin 2006
Mooie frambozenrode kleur met oranje schijn

748334 Nathalie & Co 2006 – Syrah en Carignan
Getalenteerd wijnmaakster Nathalie Estribeau werkt voor deze frivole landwijn samen met de Cave des Vignerons de Chusclan. Uit 80% Syrah en 20% Carignan vinifiëren ze dit fruitbommetje vol vers en vlezig rood fruit, frambozen, rode snoepjes en viooltjes. Idem in de mond, rijp en sappig, met een licht kruidige afdronk.